Srbac: Ćirić traži utjehu u SNSD-u

Anita Janković
Srbac: Ćirić traži utjehu u SNSD-u

Srbac - Politička slagalica u Srpcu dodatno se zakomplikovala nakon što je odbornik Zoran Vučić napustio Socijalističku partiju, a lider srbačkog SP-a i načelnik opštine Drago Ćirić počeo pregovore sa SNSD-om o formiranju nove skupštinske većine.

Vučić se priključio NDP-u ali time nije promijenjen odnos snaga pozicije i opozicije u srbačkom parlamentu, jer su SNSD i DNS na jednoj, a SP, NDP, SDS i PDP na drugoj strani. Međutim, to je u značajnoj mjeri oslabilo rad SP-a u ovoj opštini, koja je ostala na svega dva odbornika, što je bio motiv više da Ćirić posegne za novim rješenjima kako bi SP čvršće pozicionirao na političkoj sceni.

Nakon što je prošle sedmice propao pokušaj oživljavanja nekadašnje Ćirićeve koalicije, zbog nedolaska odbornika DNS-a, Ljube Rakića, načelnik Srpca se okrenuo SNSD-u i ponudio im partnerstvo do lokalnih izbora ali i podršku SP-a u izbornoj kampanji za predstojeće lokalne izbore.

- Još u februaru sam ponudio SNSD-u partnerstvo ali oni nisu htjeli razgovarati o tome. Prošle sedmice smo započeli pregovore i trebalo bi ih postići jer smo jedni drugima potrebni. Nijedna stranka više ne može sama uzeti vlast zbog čega vjerujem da će političke turbulencije ubrzo biti završene u našoj opštini - priča Ćirić.

Dodaje da je sve na odluci SNSD-a.

- SP neće podleći bilo kakvim ucjenama. Mislimo da bi se i Vučić mogao vratiti, jer je naivno prešao u NDP. To još uvijek nije gotova stvar - kategoričan je Ćirić. 

Predsjednik SNSD-a Srbac Mlađen Dragosavljević kaže da mnoge stvari upućuju na sklapanje koalicije sa SP-om.

- Pregovori su tek započeli. Dosta toga upućuje da bi se mogao desiti koalicioni sporazum ali je još rano govoriti o tome - rekao je Dragosavljević.

Ni u NDP-u ne sjede skršenih ruku, već su dolaskom Vučića ojačali svoj klub koji sada broji četiri odbornika i nude koaliciju SNSD-u čime bi sa 16 od ukupno 25 odbornika imali većinu u SO. Spekuliše se da je Vučiću ponuđeno jedno od važnih rukovodećih mjesta u "Vodovodu", jer bi novom podjelom vlasti NDP-u moglo pripasti ovo preduzeće, pa je to mogao biti jedan od motiva da promijeni stranački dres.

- NDP nikome neće nuditi partnerstvo ali smo spremni sa svima razgovarati. Ovakvo stanje je neodrživo i hitno treba složiti većinu da profunkcioniše vlast - kaže predsjednik NDP-a Srbac Goran Ćosić i dodaje da bi koalicija između SP i SNSD-a u Srpcu bila krajnje neobična i smiješna. 

- Tragikomično je da načelnik i SP dogovaraju sa SNSD-om  partnerstvo, a svi problemi su nastali kada je SNSD zatražio Ćirićev opoziv. Između te dvije stranke u Srpcu je do sad faktički vladao rat - priča Ćosić.

I SDS hoće sa SNSD-om

I srbački SDS bi želio u koaliciju sa SNSD-om, što su pokušavali u više navrata, a najbliži tome su bili krajem prošle godine, kada su bili na korak od potpisivanja sporazuma o zajedničkoj saradnji.

Ovaj dogovor je na kraju propao pa je SDS trenutno gurnut na političku marginu, jer su ranije izjavili da više ne podržavaju rad načelnika Drage Ćirića, tako da nemaju vidljivu podršku partija iz pozicije ali ni opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana