Srbac: Blokadu Skupštine razvlače do izbora

Anita Janković
Srbac: Blokadu Skupštine razvlače do izbora

Srbac - Pregovori o sazivanju Skupštine u Srpcu su na klimavim nogama i male su šanse da će odbornici zasjesti u skupštinske klupe do kraja prvog tromjesečja ove godine, a kako stvari stoje, postoji vjerovatnoća da neće biti održana ni do lokalnih izbora.

Predsjednik Skupštine Zoran Đukić održao je konsultacije sa svim strankama, ali dogovor nije postignut, jer njegov prijedlog da bude sazvana vanredna sjednica, na kojoj bi bio usvojen budžet i osnove ekonomske politike, ne prihvataju u SNSD-u i DNS-u i traže da se ova dokumenta nađu na redovnoj sjednici Skupštine.

- Opet ću pokušati da im objasnim da je nemoguće održati redovno zasjedanje, te da, ako im je stalo do građana, moramo pristupiti vanrednom zasjedanju - rekao je Đukić.

On je kazao da redovnu sjednicu nije moguće održati, jer je Skupština u blokadi, još nije stigla presuda Vrhovnog suda RS koji je prihvatio Đukićevu žalbu i vratio predmet banjalučkom Okružnom sudu na ponovno odlučivanje. Đukić se žalio na neregularnost sjednice održane u aprilu 2015, kada ga je smijenila većina, navodeći niz proceduralnih grešaka. Đukić tvrdi da su održavanje vanredne sjednice prihvatili SDS i PDP, djelimično i NDP, a ovakvu mogućnost prihvataju i odbornici koji su prešli u SP.

- SNSD-u i DNS-u nije u interesu usvajanje budžeta, jer nisu preuzeli vlast, a na sav glas pričaju kako rade u korist građana. Ovo im je prilika da se dokažu, jer sam im ponudio alternativu za rješenje problema - rekao je Đukić i dodao da je Vlada RS 2014. godine usvojila budžet i ekonomsku politiku na vanrednoj sjednici, pa zašto ne bi i Srbac.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a i DNS-a Krsto Čavor kaže da u ovim strankama žele redovno zasjedanje da bi mogli na dnevni red staviti raspisivanje referenduma o smjeni načelnika Drage Ćirića i održavanje vanrednih izbora, što nije moguće na vanrednoj skupštini.

- Ne vidim opravdan razlog da bude održana vanredna skupština sem ako to nisu opet neke protekcije stranačkih protivnika. Ako je sudska blokada za redovnu sjednicu, onda je i za vanrednu. Zna se kad se zakazuje vanredna, kada su na snazi vanredne okolnosti poput poplava, suše, požara, epidemije, što sada nije slučaj - rekao je Čavor.

Ukoliko ne dođe do pomaka u pregovorima, a sudska zavrzlama potraje još mjesecima, narednu sjednicu će tek održati novo skupštinsko rukovodstvo, koje će biti formirano nakon lokalnih izbora u oktobru. Većinu u Skupštini opštine imaju SNSD i DNS, a u opoziciji djeluju SDS, NDP, PDP i odbornici koji su se priključili SP-u. 

Trpe studenti i poljoprivrednici

Načelnik Drago Ćirić smatra da opština Srbac nije previše oštećena neusvajanjem budžeta, jer se sve obaveze redovno izvršavaju, osim isplata stipendija i podsticaja za poljoprivrednike.

On planira da ove dotacije izvrši mimo skupštinskih odluka, što odbacuju odbornici SNSD-a i DNS-a, koji tvrde da to nije u skladu sa zakonom i da ovakve odluke, zbog utvrđivanja brojnih kriterijuma, moraju proći skupštinsku proceduru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana