Solidarnost mještana Dvorina i Prijebljega kod Srpca: Komšijama podigli kuće za novi početak

Dejan Jovičić
Solidarnost mještana Dvorina i Prijebljega kod Srpca: Komšijama podigli kuće za novi početak

Srbac - Oko stotinu donatora iz Srpca i dijaspore pomoglo je da "niknu" dvije kuće za socijalno ugrožene porodice iz Dvorina i Prijebljega, čime će trajno biti zbrinuto desetoro ljudi, od čega čak četvoro djece.

Uspješno završenim radovima posebno su se obradovale porodice Dragičević i Radić, koje žive u zajedničkom domaćinstvu u Dvorinama.

Oni trenutno borave u trošnoj kućici, koja je oštećena i ne ispunjava osnovne uslove za život, tako da ne kriju sreću jer će živjeti u novom porodičnom domu od 55 kvadrata.

Inicijatori akcije su bile njihove komšinice Vesna Vrejić i Gorjana Vrejić, koje su prikupljale donacije.

- Prikupili smo oko 9.000 maraka u novcu i građevinskom materijalu. Naročito su se odazvali folkloraši i sportisti iz Minhena, gdje živi moja sestra Gorjana. Posebno se radujem što će petogodišnji Milan, koji je najmlađi član domaćinstva, sada imati gdje da dovede svoje drugare. On se najviše i raduje novoj kući - kaže Vrejićeva.

U njihovom domaćinstvu živi i 86-godišnji Lazar Radić, koji ima očnu mrenu i potpuno je slijep na oba oka. O njemu brigu vodi 79-godišnja supruga Mileva, koja je i sama oboljela. S obzirom na njegovo stanje, dio prihoda od akcije biće odvojen za operaciju vida.

- Vodimo ga 11. novembra na operaciju u Banjaluku. On najviše pati za time što ne može da vidi novu kuću, ali doktori kažu da će progledati i jedva čeka da vidi kako izgleda naš dom - kaže njegov sestrić Miodrag Radičević.

Ove dvije porodice nemaju nikakva primanja, a preživljavaju nadničenjem na njivama, nedovoljnim i za hranu i lijekove.

U novi dom uskoro bi mogla da useli i porodica Ostoje Šarića iz Prijebljega, nakon što je više od godinu živjela u neuslovnom domaćinstvu oštećenom od poplava.

Inicijativu za izgradnju kuće pokrenuli su mještani, jer je riječ o bračnom paru sa troje maloljetne djece, koji živi u teškim materijalnim uslovima.

- Presrećni smo što smo kuću konačno stavili pod krov. Zbog poplava je došlo do slijeganja njihove stare kuće i pucanja zidova, tako da je malo nedostajalo da ostanu na ulici - rekao je aktivista Dragan Grbić.

Opština Srbac je obezbijedila lokaciju za izgradnju kuće dok je firma "VivAgro" iz Poveliča ustupila zemljište koje se nalazi pod koncesijom. Humanost dobrih ljudi dirnula je Ostoju Šarića, koji je srećan što će svojoj djeci konačno omogućiti normalniji život.

- Svaki put kad počnu poplave, moja kuća se nađe pod vodom. Teško je bilo živjeti u takvim uslovima sa troje djece - rekao je Ostoja, koji je takođe neumorno radio na gradilištu.                

Opremanje kuća

Naredne akcije biće usmjerene na opremanje kuća, da bi se ove porodice uselile prije zime, zbog čega se pozivaju humanisti da im i dalje pružaju materijalnu pomoć u novcu i materijalu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana