Šipovo: Dvorana niče iz poslovnog prostora

Danijela Stokanić
Šipovo: Dvorana niče iz poslovnog prostora

Šipovo - Skupština opštine Šipovo usvojila je odluku o prodaji poslovnog prostora u zgradi opštine, a sav novac trebalo bi da bude utrošen za izgradnju sportske dvorane, koju stanovnici, posebno mladi u toj lokalnoj zajednici, već godinama željno iščekuju.

Predsjednik Skupštine opštine Šipovo Milan Plavšić kaže da je izgradnja sportske dvorane od neizmjernog značaja za sve stanovnike, a posebno za mlade naraštaje.

- Naša djeca su, nažalost, "osakaćena" kada je riječ o sportskim sadržajima, tako da će sportska dvorana biti izuzetno važan socijalni činilac za njihovo zdravo fizičko i mentalno odrastanje - istakao je Plavšić.

Prema njegovim riječima, na sjednici Skupštine opštine, koja je održana 26. februara, osim odluke o prodaji pomenutog poslovnog prostora, imenovan je i novi savjet članova za izradu izmjene dijela revizije regulacionog plana užeg centra Šipovo. To je učinjeno kako bi sportska dvorana bila izmještena na lokaciju koja neće imati spornu parcelu, kao što je sada slučaj, pa je njena gradnja "zaleđena".

- Pokrenuta je odluka za promjenu urbanističkog plana koji je neophodan da bi sportsku dvoranu izmjestili na lokaciju koja će u potpunosti (1/1) biti u vlasništvu opštine - kazao je Plavšić i dodao da to iziskuje određeni period za izradu regulacionog plana, koji tri puta mora proći skupštinsku proceduru, kao i da ih očekuju novi finansijski izdaci.

Da su na izgradnju sportske dvorane u Šipovu već godinama uprte oči svih mještana, koji je nestrpljivo čekaju, najbolje pokazuje cijela hronologija njene izgradnje.

Naime, još 2012. godine urađen je izvedbeni projekat za sportsku dvoranu i raspisan tender. Na tender se javilo 12 firmi, među kojima je izabrana "Progres-gradnja" iz Banjaluke, čija je ponuda za izvođenje radova bila 756.558 maraka, odnosno, 718.730 uz popust od pet odsto.

Međutim, te iste godine nakon promjene lokalne vlasti radovi su obustavljeni, a već 2013. donesena je i izmjena regulacionog plana za njenu izgradnju, na osnovu koje je lokacija dvorane premještena na prostor gdje je parcela za koju nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa je izgradnja obustavljena.

Ipak, 31. decembra prošle godine, promjenom skupštinske većine, rukovodstvo opštine Šipovo odlučno je ponovo krenulo sa svim neophodnim procedurama kako bi sportska dvorana u toj lokalnoj zajednici bila izgrađena, a mladi dobili prostor u kojem će nesmetano moći trenirati i uživati u sportu.

Vrijednost

Rukovodstvo opštine Šipovo je 26. marta 2012. godine donijelo odluku o zaduženju na osnovu emitovanja emisije obveznica za izgradnju sportske dvorane i administrativnog centra. Sportska dvorana trebalo bi da bude finansirana u iznosu od 352.469 maraka iz budžeta opštine i obveznica te 300.000 maraka iz Razvojnog programa Vlade Srpske.

Međutim, kako pokazuju dokumenta, novac od obveznica za sportsku dvoranu prethodnih godina je preusmjeren iako za to nije dobijena saglasnost Ministarstva finansija RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana