Šešlija: Do kraja godine uvođenje laparoskopskih operacija

Srna
Šešlija: Do kraja godine uvođenje laparoskopskih operacija

ISTOČNO SARAJEVO - Direktor Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu Nebojša Šešlija rekao je Srni da je do kraja planirano uvođenje laparoskopskih operacija u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Šešllija je istakao da su zahvaljujući novom objektu i ulaganjima došli do izuzetnih rezultata, te da sada pružaju znatno veći broj usluga i vraćaju povjerenje pacijenata, što je bio primaran cilj.

On je naveo da je u Bolnici “Srbija”, u saradnji domaćih ljekara i spoljnih saradnika, u proteklih pet godina izvedeno 2.500 operacija katarakte, dok je broj operacija u opštoj hirurgiji uvećan za 30 odsto.

Osim toga, kaže Šešlija, uvedene su radikalne operacije iz oblasti ginekologije i ostvarena saradnja sa specijalistom nuklearne medicine, čime se značajno unaprijedila dijagnostika i liječenje bolesti štitne žlijezde.

-Ovom saradnjom pacijentima je učinjena pristupačnost uslugama stručnjaka iz Specijalne bolnice za bolesti štitne žlijezde i metabolizma „Čigotaž na Zlatiboru“ - rekao je Šešlija.

On je naveo da je u saradnji sa ljekarima Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Republike Srpske u Banjaluci uvedena i nova neinvanzivna, brza i pouzdana metoda fibroskan, kojom se stiče uvid u stanje jetre.

Šešlija je podsjetio da je na Odjeljenju otorinolaringologije nabavljena oprema i obučen kadar za funkcionalnu endoskopsku hirurgiju sinusa, kao novu metodu liječenja u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

On je naveo da Bolnica “Srbija” od 2021. godine raspolaže aparatom za oksigenu terapiju, odnosno hiperbaričnu komoru, koju je do sada koristilo više od 900 pacijenata, a urađeno je oko 8.970 terapija.

Šešlija je istakao da su nabavili i aparat “deksa” za mjerenje gustine kostiju, a do sada je urađeno 2.140 pregleda.

Dodao je da su u proteklih pet godina kontinuirano radili i na usavršavanju kadra, te da su raspisane 43 specijalizacije i šest supspecijalizacija.

-Konkursi se raspisuju prema potrebama deficitarnog kadra koji je neophodan za razvoj i funkcionisanje bolnice, a kroz raspisivanje specijalizacija i planiranje kadrovske politike, Bolnica „Srbija“ rješava problem odlaska doktora u penziju, kao i problem konkurencije -rekao je Šešlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana