Seosko prelo čuva sjećanje na davna vremena (FOTO)

Dejan Jovičić
Seosko prelo čuva sjećanje na davna vremena (FOTO)

SRBAC - Iako su traktori i kosilice već uveliko zamijenili konje i ručne kose, ne treba zaboraviti kako su se nekada obavljali jesenji poljoprivredni radovi i kako se nekada živjelo i radilo na selu, glavna je poruka sa drugog Srđevačkog prela koje je okupilo više stotina mještana Gornjih i Donjih Srđevića kod Srpca.

Bila je to prilika da se mnogi prisjete običaja i zanata koji su obilježili prošla vremena, poput predenja vune, perušanja kukuruza, pečenja rakije i prasića, te pripremanja ukusnih pita i štrudli po tradicionalnim receptima.

Mještanin Novica Mitrić kaže da je moderno doba olakšalo izvođenje jesenjih poslova, ali da motika i drugi poljoprivredni alati i pored toga nikada neće izaći iz upotrebe.

- Na ovom prelu oko 15 mladića bralo je kukuruz, a tridesetak djece ga perušalo. Mnogi su to činili prvi put, što im je bilo atrakcija. Mladi danas ne znaju puno toga o našim starim običajima, ali se trudimo da ih naučimo - rekao je Mitrić.

A group of people walking on a dirt roadDescription automatically generated

Sedamdesettrogodišnja Velinka Dragomirović kaže da su nove tehnologije udaljile mještane jedne od drugih, ali da je presrećna kada se okupe na ovakvim dešavanjima i prisjete davnih vremena.

- Današnju omladinu ne zanima puno heklanje i štrikanje, čime sam se uglavnom bavila u svoje vrijeme. Napravila sam dosta ručnih radova i dosta toga poklonila, a nešto sačuvala kod kuće za uspomenu. Sjećam se dobro seoskih zborova na kojima se okupljalo cijelo selo i igranki u domu, gdje je blato bilo do koljena, ali smo se veselili i srce nam je bilo puno i voljela bih da se mladi danas više druže i okupljaju - rekla je Velinka.

Jedan od domaćina prela Živko Todorović kaže da u selu ima dosta mladih koji su spremni da naslijede tradiciju predaka, ali da ih je samo potrebno usmjeriti na pravi način.

- Srđevići imaju dosta mladih ljudi i praveći neku analizu došao sam do zaključka da imamo više od 50 djece mlađe od 18 godina, od čega je 35 mlađih od 10 godina. To pokazuje da imamo perspektivu - rekao je Todorović.

Srđevačkom prelu, koje je održano u nedjelju, prisustvovala je i ministarka finansija RS Zora Vidović koja vodi porijeklo iz ove mjesne zajednice i koja je, kako kaže, oduševljena idejom da je tradicija okupljanja nastavljena drugu godinu zaredom.

A group of older women sitting on a benchDescription automatically generated

- Lijepo je vidjeti ovo druženje jer je to dokaz da je selo živo i da ima dosta omladine i djece, što daje perspektivu. To je ujedno i ideja i borba Vlade Republike Srpske da održi sela u životu jer je to, u suštini, život jedne zajednice. Na području opštine Srbac se trudimo da oživimo sva sela koja su u posljednjih nekoliko godina postala mnogo življa i dešavaju se mnoge lijepe stvari - rekla je Vidovićeva.

Među prisutnima je bio i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević koji je rekao da je ova manifestacija originalna u odnosu na neka druga dešavanja u opštini jer čuva tradiciju, istakavši da jedan narod postoji dok postoje njegovi običaji.

Infrastruktura

Zora Vidović i Mlađan Dragosavljević obišli su i gradilište novog društvenog doma u Gornjim Srđevićima, čija je izgradnja u završnoj fazi. Posjetili su i rekreativno-sportsko-terapeutski centar koji će raspolagati igralištima za male sportove, dječijim parkom i stazama za terapeutsko jahanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana