Sava i dalje raste, Drina u opadanju, mještani strahuju

Milijana Latinović, dopisnici
Sava i dalje raste, Drina u opadanju, mještani strahuju

Bijeljina - Vodostaj rijeke Save danas u 7.00 časova na vodomjernoj letvi u Rači iznosio je 697 centimetara i za posljednja 24 časa porastao je za 25 centimetara, čime je premašena kota redovne odbrana od poplava za 47 centimetara, saopšteno je iz bijeljinske Gradske službe.

Vodostaj rijeke Drine u 7.00 časova iznosio je 367 centimetara na vodomjernoj stanici Radalj i u opadanju je za posljednja 24 sata za 48 centimetara, sa tendencijom daljeg blagog opadanja.


Protok rijeke Drine u 7.00 časova na Hidroelektrani Zvornik iznosio je 1.411 metara kubnih u sekundi sa tendencijom blagog pada.

Vodostaji ostalih manjih rijeka na teritoriji Grada Bijeljina su u granicama normale.

S obzirom na to da su vodostaji rijeka Save i Drine veoma visoki i da se i dalje prognozira porast vodostaja rijeke Save, što već prouzrokuje izlivanje iz korita u nebranjenim područjima, stanovništvo koje je naseljeno uz rijeke se upozorava da prati stanje radi blagovremenog preduzimanja mjera samozaštite, odnosno da izvrši uklanjanje materijalnih dobara koja bi mogla biti zaplavljena.

Nadležne službe u Gradu prate stanje i shodno situaciji preduzimaju planirane mjere.

Iako su za sada pod vodom samo njive i bašte, stanovnici u slivu Drine i Save, poučeni iskustvom od prije dvije godine, podigli su stvari na više spratove, a svaku novu kišu dočekuju u strahu. Šef gradskog Odsjeka za Civilnu zaštitu u Bijeljini Drago Ristić rekao je da se Drina izlila u priobalju naselja Janja, ali još nema potrebe za evakuaciju stanovništva. Sava je poplavila poljoprivredno zemljište u Novom i Amajlijama.

- Situacija nije alarmantna. Vodostaji su visoki, bilo je i  izlivanja rijeke, ali nema ugroženih kuća - kaže Ristić. 

Dodaje da je Sava na Rači kod Bijeljine 22 centimetra iznad kote redovne odbrane od poplava. Vodostaj Save u Gradišci danima konstantno raste, a kota vanredne odbrane od poplava premašena je za 41 centimetar.

Sava se izlila na području Gašnice, Bistrice i Vrbaške, a u naselju Orubica voda je došla do kuća.

- Kuće su opkoljene vodom i nisu poplavljene, što bi moglo da se dogodi u slučaju povećanja vodostaja - rekao je mještanin Mile Kozić.

On je dodao da za sada imaju struju, ali je veliki problem voda, jer je Sava zamutila bunare pa voda nije za piće.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović istakao je da je i pored visokog vodostaja Save, koji iznosi 771 centimetar, stanje apsolutno pod kontrolom.

- Preduzimamo sve mjere za sistem vanrednih mjera odbrane od poplava, a Opštinska Civilna zaštita obišla je Orubicu i dostavila vodu za piće i hranu - rekao je Latinović koji uvjerava da je situacija pod kontrolom zahvaljujući sanaciji tri klizišta na savskom nasipu.

Nivo Save u Srpcu juče je dostigao 891 centimetar, a u selu Bajinci onemogućen je prilaz do četiri domaćinstva. Vodostaji Bistrice i Ćehotine su u blagom opadanju, ali je vodostaj Drine na području Foče isti kao prethodnog dana.

Mještani naselja Zavita, Čelebići i Meštrevac, na platou kanjona Tare u opštini Foča, drugi dan su bez struje jer su snijeg i vjetar u noći između nedjelje i ponedjeljka pričinili veliku štetu obarajući stubove i kidajući vodove.

Domaćinstva bez struje

Nevrijeme koje je zahvatilo područje Višegrada u prethodna dva dana prouzrokovalo je kvarove na 78 trafo-stanica.

- Ekipe su na terenima Meremišlja, Međeđe, Kaoštica, Han Brda i Lijeske, gdje otklanjaju kvarove i popravljaju stubove i kablove koji su pali na put - rekao je šef radne jedinice "Elektrodistribucije" Višegrad Radojko Stašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana