Rogatica: Doniranim junicama protiv siromaštva

S. M.
Rogatica: Doniranim junicama protiv siromaštva

Rogatica - Proizvođačima mlijeka iz Rogatice japanska agencija za međunarodnu saradnju "Džajka" donirala je 42 junice, u okviru projekta "Izgradnja povjerenja kroz ruralni razvoj".

Načelnik Rogatice Tomislav Puhalac istakao je da se donacijom junica okončava dio projekta koji uz pomoć "Džajke" ova opština sprovodi već dvije godine.

- Podijelili smo junice kupljene u Austriji, vrijednosti 5.000 maraka. Prioritet su imala socijalno ugrožena domaćinstva, a ciljna grupa su mladi koji su se opredijelili da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom. Rezultat toga već se osjeća. Većina onih koji su dobili ove donacije ne dolaze u opštinu da traže posao, pa čak ni socijalnu pomoć - rekao je Puhalac.

On je objasnio da ovaj projekat, pored socijalnog, ima i ekonomski karakter. Prvo tele koje donirana krava oteli biće ustupljeno stočarima koji su već formirali farmu.

Među onima koji su dobili junicu je i Željko Vojnović iz sela Maravići, koji sa još pet članova porodice živi od poljoprivrede. Ova donacija je obradovala i povratnika u selo Kukavice Asima Smajilovića, koji je rekao da mu to puno znači jer je nezaposlen.

- Imam dvije krave i desetak ovaca od kojih živi moja porodica. Nadam se da ćemo sada imati dovoljno mlijeka da ga ponudimo mljekarama - rekao je Smajilović.

Dodjeli junica prisustvovali su predstavnici "Džajke" Mijoši Hiroki i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana