Ratarima pune ruke posla

Željka Kokot
Ratarima pune ruke posla

Banjaluka - Povoljne vremenske prilike u ovoj sedmici idu na ruku poljoprivrednicima u Srpskoj koji će, nakon berbe kukuruza i preostalog voća i povrća, privoditi kraju sjetvu ozimih kultura.

Kiša koja je sredinom mjeseca prekinula radove na polju poboljšala je vlažnost obradivog zemljišta u svim područjima RS, što će omogućiti lakšu i kvalitetniju pripremu oranica za sjetvu ozimih žita. Stručnjaci ratarima savjetuju da požure sa berbom preostalog kukuruza jer se toplo vrijeme neće zadržati dugo.

Sunčani dani su na plodne semberske njive izmamili berače koji užurbano skupljaju klipove koji će se u silosima naći u narednih pet do šest dana. Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić kaže da je na području Semberije ozimim kulturama do sada zasijano od 20 do 25 odsto planiranih oranica.

- Nakon skladištenja kukuruza zemljište će biti pripremljeno za sjetvu pšenice i povrća. Vjerujem da će za desetak dana većina oranica biti zasijana - kaže Maletić.

Pogodne vremenske prilike i prestanak padavina ubrzali su jesenje poljoprivredne radove i na području Lijevče polja. Proizvođač kukuruza Duško Banjac kaže da je do sada obrano pola površina pod kukuruzom jer su korpe sa zlatnim klipovima popunjene samo dopola zbog suše koja je "ubrala" oko 50 odsto ovogodišnjeg roda.

- Sjetva je u toku, a potrajaće nešto duže jer su kiše odgodile berbu kukuruza. Očekujem da će do sredine narednog mjeseca većina parcela biti zasijana - kaže Banjac.

Dodaje da je teško predvidjeti u kojoj će mjeri zakasnjela sjetva uticati na prinose jer oni zavise od vremenskih prilika tokom zime i proljeća.

Manje pšenice

Nekorektan odnos mlinarsko-pekarske industrije i niska otkupna cijena smanjili su dužinu brazde zasijane pšenicom iako je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS proizvođačima obezbijedilo podsticaj od 250 KM po hektaru, premiju za proizvedenu i prodatu merkantilnu pšenicu od pet feninga po kilogramu te regresirani dizel.

Berba kukuruza

- berba kukuruza počinje kada se vlažnost zrna smanji ispod 35 odsto

- bere se ručno, posebnim beračima ili univerzalnim kombajnima

Jesenja sjetva

- optimalni rok sjetve prvi dani novembra

- najviše se sije pšenica i povrće

- zakasnjela sjetva usporava razvoj usjeva

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana