Radomir Jagodić kistom prodire u dušu sugrađana

Radoje Tasić
Radomir Jagodić kistom prodire u dušu sugrađana

Rudo - Radomir Rašo Jagodić gotovo dvije decenije na ulicama omalene varoši Rudo, seoskim sokacima i livadama zagleda u lica svojih sugrađana, pamti njihov pogled, osmijeh, svaku boru i grč na usnama, boju kose i lica, kao i reljefe ruku i njihove pokrete.

Impresije sa tih namjernih i slučajnih susreta brže-bolje Rašo prenosi na platno, oblikuje ih bojama ugrađujući u njih sa svakim pokretom četkice i treptaj svoje duše.

- Motiv bira slikara, a ne slikar ono što će naslikati - kaže ovaj slikar iz Rudog ističući da je od kada se iz Sarajeva doselio u grad na Limu naslikao 42 portreta.

Jagodić, što je začuđujuće, nikad dosad nije priredio izložbu portreta svojih sugrađana od kojih mnogi odavno svoj lik na platnu u slikarskoj radionici, kako veli, gledaju sa nebeskih visina.

- Podrazumijeva se da se čovjek na slici prepoznaje, ali ono što je kod slikara važno jeste da prodre u njegovu dušu, da se iz portreta vidi kako on razmišlja, koje ga brige more, a radosti obasjavaju, čemu stremi i čemu se nada - kaže on.

Svaki od Rašinih likova ima svoje ime i prezime, a na poleđini slike je ispisana neka njegova karakterna osobina.

- Evo, ovaj sa slike je Veljko Kostić, Šumar mu je nadimak bio, a poznat je po tome što je bio i veliki šaljivdžija, zafrkant kako se u Rudom kaže, što je umio da riječju bolesnog oporavi, smrknutog nasmije, a šta se sve kuvalo u njegovoj duši, samo on zna - objašnjava Jagodić.

Na njegovim slikama je seljak sa šajkačom u uglu gradske kafane, muzičari "zakićeni" parama ispod kape na svadbi, baka čobanica, djevojka s preslicom, portret nasmijane djevojčice, djed u narodnoj nošnji...

Jagodić je za 20 godina naslikao oko 800 slika među kojima je i 60 portreta srpskih i svjetskih pjesnika i slikara. I svaku ruđansku ulicu.

Koliko je u ovako maloj sredini shvaćeno njegovo djelo, govori i činjenica da se njegov atelje nalazi u podrumu Doma kulture među cijevima centralnog grijanja i u lomu odbačenih beskorisnih stvari i predmeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana