Probuđena nada za zimu u toplom domu Radića i Dragičevića

Dejan Jovičić
Probuđena nada za zimu u toplom domu Radića i Dragičevića

Srbac - Poslije serije apela za pomoć konačno je počela izgradnja kuće za socijalno ugroženu porodicu iz Dvorina kod Srpca.

Donacije za izgradnju njihovog novog doma stigle su iz gotovo cijelog svijeta, što je obradovalo njihove komšije i inicijatore akcije Vesnu i Gorjanu Vrejić, koje su se najviše angažovale na prikupljanju pomoći.

- Zidovi kuće se polako izdižu, a radovi su stigli već do prve ploče. Međutim, ponestaje nam novca i građevinskog materijala, pa pozivam humaniste da i dalje pružaju pomoć kako bi porodica prije zime dobila krov nad glavom - rekla je Vrejićeva.

U domaćinstvu živi petoro članova. Osamdesetčetvorogodišnji Lazar Radić vezan je za postelju, ne vidi i ne čuje, a brigu o njemu vodi supruga Mileva, koja je takođe oboljela. Kako bi im olakšali život, u njihovu kuću se prije nekoliko godina uselio Milevin sestrić Miodrag Dragičević iz laktaškog sela Maglajani sa suprugom Daliborkom i petogodišnjim sinom Milanom, iako su uslovi za stanovanje bili očajni. Prihvatili su da se o Radićima brinu do kraja života.

Radići i Dragičevići nemaju nikakva primanja, a preživljavaju nadničenjem na njivama, što je daleko od dovoljnog samo za hranu i lijekove.

- Ukoliko mi se ukaže prilika za bilo kakvim zaposlenjem, rado ću je iskoristiti jer nam je prioritet da obezbijedimo redovna mjesečna primanja. Želja mi je i da sina Milana upišem u vrtić kako bi se mogao družiti sa vršnjacima - kaže Daliborka Dragičević.

Humanost prema Radićima i Dragičevićima pokazale su i komšije, koje uprkos teškoj ekonomskoj situaciji ne naplaćuju svoj rad na gradilištu. Vrijedno zidaju kako bi Radići i Dragičevići u toplom domu dočekali zimu.

Vraćena vjera u život

Humanitarna akcija je pokrenuta i u Njemačkoj. Srpska kulturno-umjetnička društva "Jugos", "Soko", "Rastko", "Jelek", "Sveti Sava" i "Nikola Tesla" organizovala su humanitarnu akciju u Minhenu. Predsjednici društava nedavno su posjetili Radiće i Dragičeviće i uručili im 1.650 evra.

- Mnogo stvari se ipak mijenja na pozitivno. Do sada su bili bez nade da uopšte mogu dobiti bilo kakav posao ili pomoć, a sad gledaju na život pozitivno - kaže Gorjana Vrejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana