Prnjavor: Neispravna voda kod tri škole, nema upozorenja

Brane Radulović
Prnjavor: Neispravna voda kod tri škole, nema upozorenja

Prnjavor - Voda iz javnog bunara koji je prije dvije godine izgrađen kod Osnovne škole "Branko Ćopić", Gimnazije i Centra srednjih škola "Ivo Andrić" u Prnjavoru nije ispravna za piće, ali uprkos tome na toj lokaciji nije postavljena tabla kako bi stanovnici i đaci bili upozoreni na opasnost.

Na to je na sjednici Skupštine opštine Prnjavor upozorio odbornik Pokreta za Prnjavor Miodrag Marjanović, govoreći o rezultatima analize uzoraka vode koju je obavio Institut za javno zdravstvo RS na čijem je čelu.

- Na zahtjev Komunalnog preduzeća "Vodovod", koje gazduje ovim bunarom, uradili smo analizu i ustanovili da voda bakteriološki nije ispravna za piće. Bunar se nalazi kod tri gradske škole u kojima nastavu pohađa gotovo 2.000 učenika. Nalaz je urađen prošlog mjeseca, ali još nije postavljena tabla koja bi korisnike upozorila da je voda neispravna - rekao je Marjanović.

Istakao je da je u akumulacionom jezeru Drenova, odakle se gradsko naselje putem gradskog vodovoda snabdijeva vodom, utvrđeno ogromno prisustvo pesticida i apelovao na odbornike da se ozbiljnije posvete ovom problemu. Prnjavorčani već godinama ne koriste vodu iz jezera za piće već samo kao tehničku, pa se snalaze noseći je sa nekoliko javnih česmi i bunara, među kojima je i onaj u kojem je voda neispravna.

Tehnički rukovodilac "Vodovoda" Branislav Đurić kazao je da su dobili rezultate analize vode iz bunara i sa njima upoznali nadležne službe opštinske uprave.

- Naše preduzeće nema obavezu da postavlja table koje bi upozoravale građane o kvalitetu vode - kazao je Đurić, dodajući da im još nisu stigli rezultati analize vode iz akumulacionog jezera Drenova.

Zagađena voda bila je samo jedna od skupštinskih tema koje su izazvale zabrinutost. Uz 15 ranije usaglašenih tačaka dnevnog reda, prije početka zasjedanja uvršćena je i rasprava o odobrenju sječe ogrevnog drveta iz šume kojom gazduje opština Prnjavor za potrebe Osnovne škole "Meša Selimović" u selu Naseobina Lišnja.

- Ogrevno drvo o kojem treba da odlučujemo već je posječeno, pa je besmisleno da dajemo odobrenje za nešto što je već urađeno. Pitanjem sječe već se bavi policija, odnosno nadležne institucije, koje će utvrditi ko je odobrio da bude posječeno više od 200 kubnih metara ogreva sa opštinskog posjeda - rekao je šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun.

Nezavisni odbornik Branko Šikanić kazao je da skupštinska većina, koju čine odbornici SDS-a, NDP-a, SP-a, SRS RS, dio PDP-a i predstavnik nacionalnih manjina, već godinama sprovodi samovolju.

- Samovolja većine traje već tri godine, odnosno od početka rada ovog saziva Skupštine - rekao je Šikanić, najavljujući tužbe protiv rukovodstva parlamenta zbog dosadašnjeg načina rada i odlučivanja.

Skupštinski maraton

Sjednica Skupštine opštine prerasla je u maraton. Odbornici su zasjedanje započeli u petak u deset časova, a okončali u subotu u zoru, čime su oborili rekord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana