Priprema prvačića počinje u ponedjeljak

D. S.
Priprema prvačića počinje u ponedjeljak

Bijeljina - Program pripreme djece pred polazak u školu u Srpskoj počinje u ponedjeljak i trajaće najmanje tri mjeseca, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Dodaju da je za predškolski program u budžetu obezbijeđeno 240.000 maraka, a pohađaće ga 3.736 mališana u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi u RS.

Riječ je o programu koji je namijenjen djeci koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom institucionalnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

- Priprema za školu biće organizovana svaki radni dan po tri časa, odnosno dnevno 180 minuta. Za realizaciju ovog programa biće angažovano 150 vaspitača, kojih je 130 sa evidencije Zavoda za zapošljavanje RS, pa će na ovaj način dobiti priliku da steknu stručnu praksu - rekli su u ministarstvu.

Dodali su da će organizacija "Spasimo djecu" podržati ovaj program sa 100.000 KM, obezbijediće potrošni materijal za realizaciju programa za 150 vaspitnih grupa koje će biti uključene u program, kao i obuku za vaspitače.

- Intenzivno se radi na povećanju obuhvata djece organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. U RS 9.227 mališana pohađa predškolske ustanove, što predstavlja 15 odsto od ukupne populacije djece predškolskog uzrasta - istakli su u ministarstvu.

Prema njihovim navodima, u RS postoji 41 predškolska ustanova u javnom i 48 u privatnom sektoru, što nije dovoljno za obuhvat kakav žele, posebno ako se uzme u obzir to da u 20 opština nema predškolskih ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana