Predstavljene Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca

Srna
Predstavljene Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca

Gradiška - Knjiga "Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca", autora Gojka Ninkovića, predstavljena je večeras u Kulturnom centru u Gradišci.

Ninković je rekao da Srbi iz Donjeg Vakufa-Srbobrana imaju 16 slavskih zdravica, da svaka od njih ima poseban tekst, a da je najduža zdravica za domaćina, koja se govori od sedam do osam minuta.


On je istakao da zdravice nije izmislio, nego je čuo od starijih ljudi i zapisao, da je u knjizi objedinio i zdravice za vjenčanja i krštenja, naveo 68 naselja u Donjem vakufu-Srbobranu, sva srpska prezimena i imena i sve slave porodica iz ovog kraja.

"U knjizi su navedeni i arhaizmi, zaklinjanja, preklinjanja i blagosiljanja, ali i kratak osvrt na istoriju BiH i Donjeg Vakufa", dodao je Ninković.

On je rekao da je pisao o Srbima iz Donjeg Vakufa kao vjernicima, ističući da su oni "bogomoljački" narod.

"U Donjem Vakufu ni jedan odsto nije bilo nekrštenih Srba, a gdje smo god iselili i naselili na tom području su crkve pune", rekao je Ninković.

On je naveo da se nakon posljednjeg rata i raseljavanja najviše Srba iz Donjeg Vakufa-Srbobrana naselilo u Gradišku, a dosta ih živi u Bijeljini, Novom Sadu, Brčkom, Bratuncu i Srebrenici.

Osim autora, o knjizi je govorio i član Zavičajnog udruženja Srba Donjovakufljana Slavko Mekinjić, koji je istakao da je cilj ovog udruženja da čuva svoje običaje, tradiciju i kulturu.

Mekinjić je rekao da se njegova porodica trudi da i u Gradišci slavi slavu kako je slavila i prije rata u Donjem Vakufu i da je i ova knjiga jedan od načina kako sačuvati običaje Srba iz ovog kraja.

Organizatori promocije knjige "Krsne slave i zdravice Srba Donjovakufljana-Srbobranaca" su Zavičajno udruženje Srba Donjovakufljana, Narodna biblioteka i Kulturni centar Gradiška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana