Pomoć mještanima srbačkih i gradiških sela stiže čamcima

D. Jovičić, M. Vujić
Pomoć mještanima srbačkih i gradiških sela stiže čamcima

Srbac, Gradiška - Mještani nekoliko sela u opštinama Srbac i Gradiška, čija se domaćinstva nalaze uz rijeku Savu, ostali su, usljed poplava, odsječeni od svijeta, pa se do njih jedino može doći čamcima.

Civilna zaštita (CZ) i Crveni krst iz Srpca uručili su juče pakete hrane i pribira za higijenu poplavljenima u nebranjenom području sela Bajinci i Gaj, gdje se Sava izlila prije desetak dana i potopila na stotine hektara obradivog zemljišta.

Paket je dobio i Dragiša Trebovac koji je opremljen čamcima i pomaže komšijama u dostavljanju namirnica.

- Stalno smo na oprezu. Najveći problem je što nam poplave odnose ljetinu, tako da nemamo dovoljno hrane za stoku. Već drugu godinu zaredom kupujem sijeno, a imam nešto kukuruza u zalihama, pa se snalazimo. Ali situacija je teška, pogotovo što najavljuju nove padavine - rekao je Trebovac.

Načelnik Opštinskog štaba CZ Dalibor Košutić kaže da su u Srpcu na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

- Nedavno smo usvojili operativni plan odbrane od poplava, a formirali smo i šest timova koji obilaze najugroženija područja. Poplava nema u branjenom području - kazao je on.

Vodostaj Save kod Srpca juče je iznosio 891 centimetar, a vanredne mjere odbrane od poplava se proglašavaju na 940 centimetara. Osim kuća i oranica u nebranjenom području voda je stigla i do pravoslavnog hrama u Bajincima.

Kota vanredne odbrane od poplava u Gradišci juče je bila premašena za 46 centimetra.

- Rijeka Sava se izlila u nebranjena područja. Ekipe Civilne zaštite preduzimaju sve potrebne mjere s ciljem pripreme stanovništva ukoliko bi došlo do rasta vodostaja - istakao je šef Opštinske CZ Gradiška Boško Pucar.

Rijeka Sava, koja se izlila u nebranjenom području Gašnice, Bistirce i Vrbaške, mogla bi da ugrozi nekoliko kuća. U mjestu Orubica zaplavljeno je 12 objekata, bandere su do pola pod vodom, pa su mještani ostali i bez struje.

- Opkoljeni smo vodom i spremni smo na sve. Čak smo pripremili palete, da bismo u slučaju poplave na njih podigli stoku. Sva sreća da oko kuća imamo nasipe, pa voda još nije prodrla u njih - rekao je mještanin Orubice Mile Kozić, koji svojim komšijama čamcem dostavlja pomoć.

I mještani Gašnice, gdje su oranice u nebranjenom dijelu pod vodom, probdjeli su noć gledajući kako rijeka nadolazi.

- Zabrinuti smo za vodostaj, znajući kakvu smo štetu imali prethodnih godina, kada smo spašavali imovinu i stoku - rekao je mještanin Mirko Babić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović je istakao da ekipe Civilne zaštite obilaze teren uz rijeku Savu i svakodnevno dostavljaju vodu i hranu mještanima koji su već desetak dana pod vodom.

Moguće poplave

Uprava Civilne zaštite RS apelovala je na institucije, kolektive i građane oko rijeke Une, Save i Drine da preduzmu mjere zaštite ljudi i materijalnih dobara, s obzirom na to da se danas očekuju obilnije padavine u tim područjima.

- Treba obratiti pažnju i na rijeku Drinu, u čijem se srednjem i donjem slivnom području očekuju povećane padavine - upozoravaju iz Republičke uprave CZ.

I dežurni meteorolog u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Milica Đorđević je potvrdila da se očekuju obilne kiše oko rijeka Save i Drine. Opštinski štab Civilne zaštite u Višegradu pozvao je građane da na vrijeme očiste sisteme za odvod oborinskih voda, jer i oni prouzrokuju izlivanje vode na ulice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana