Poljoprivredna zadruga Gvozno Kalinovik: Farme rasnih junica jačaju stočarstvo u RS

Milijana Latinović
Poljoprivredna zadruga Gvozno Kalinovik: Farme rasnih junica jačaju stočarstvo u RS

Banjaluka - Poljoprivredna zadruga "Gvozno" iz Kalinovika postala je reprocentar za uzgoj tovnih pasmina goveda zahvaljujući projektu vrijedom dva miliona maraka.

Projekat zajednički realizuju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Češka razvojna agencija i opština Kalinovik.

- Osnovni reproduktivni materijal od 60 tovnih grla svjetski poznate pasmine aberdin angus za farmu u Kalinoviku donirala je Češka razvojna agencija - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Direktor poljoprivredne zadruge "Gvozno" Miljan Veletić ističe da je obnova farme od velikog značaja za opštinu Kalinovik, jer doprinosi stvaranju uslova za razvoj i unapređenje poljoprivrede.

- Početkom oktobra dobili smo 60 junica, a do kraja maja očekujemo da ćemo imati još toliko s obzirom na to da bi sve trebalo da se tele u periodu od februara do maja iduće godine - kazao je Veletić.

Istakao je da prodaju prvih grla očekuju polovinom 2017. godine, ali će najbolja ostavljati za proširenje fonda na farmi.

- Zahvaljujući rekonstrukciji objekata imamo kapacitete za uzgoj 200 grla. Proširenje farme otvoriće i nova radna mjesta, a samim tim povećati i poljoprivrednu proizvodnju na području opštine Kalinovik - dodao je Veletić.

U sklopu projekta "Razvoj sistema za uzgoj goveda u BiH" biće osnovani i centri u Ribniku i Laktašima za koje je obezbijeđeno dodatnih 60 junica.

- Riječ je o 35 grla pasmine aberdin angus, 20 grla pasmine limuzin i pet grla simentalki - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Dodaju da s obzirom na potencijale koje Srpska ima za uzgoj goveda, prvenstveno planinske pašnjake, razvoj farmi po sistemu "krava tele" je šansa za unapređenje života u ruralnim krajevima.

- Cilj projekta je poboljšanje pasminskog sastava tovnih grla i povećanje stočnog fonda u RS - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede.

S ciljem unapređenja stočarske proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede obezbjeđuje podsticaj za uzgoj goveda, a pravo ostvaruju stočari koji posjeduju najmanje pet krava koje daju potomstvo. Maksimalni iznos podsticaja koji podnosilac zahtjeva može ostvariti u tekućoj godini je 400 KM po grlu, ili maksimalno 30.000 po podnosiocu zahtjeva.

Kapaciteti

RS, prema analizi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, ima kapacitete za uzgoj najmanje 75.000 grla po sistemu "krava tele".

- Dodatnim ulaganjem i unapređenjem ove proizvodnje godišnja vrijednost utovljene i prodate junadi iznosila bi oko 140 miliona KM - naglasili su u Ministarstvu poljoprivrede.

Reprocentri

- Kalinovik

- Ribnik

- Laktaši

Pasmina junica

Aberdin angus

Limuzin

Simentalac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana