Policija u Novom Goraždu prevozi pacijente do bolnice

Anita Janković
Policija u Novom Goraždu prevozi pacijente do bolnice

Novo Goražde - Teže pacijente iz Novog Goražda do najbližih zdravstvenih ustanova prevozi policija jer je Dom zdravlja u njihovoj opštini u kolapsu zbog blokade računa, a sanitetsko vozilo nije ispravno.

Ovo je potvrdila direktor u ostavci Doma zdravlja u Novom Goraždu Jelena Gavrilović istakavši da teži pacijenti uglavnom dobijaju zdravstvenu uslugu u Foči ili Goraždu.

Prema njenim riječima, medicinari u Novom Goraždu rade bez zavoja, gaza i velikog broja lijekova, a i sanitetsko vozilo im je neispravno, zbog čega su primorani da se dovijaju na razne načine kako bi pružili pacijentima usluge.

- Bolest ne čeka i stiže bez obzira na to jesmo li spremni ili ne. Naša ustanova trenutno može pružiti jako mali broj usluga zbog čega često "vučemo policiju za rukav" kako bi prevezla naše pacijente do najbližih bolnica jer nismo u stanju da im pomognemo, a nije na policiji da obavlja naš posao - kaže Gavrilovićeva i ističe da su radnici o ovoj situaciji obavijestili i medije kako bi javnosti skrenuli pažnju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Gavrilovićeva ističe da je rukovodstvo Doma smanjilo troškove i broj zaposlenih, ali da, uprkos tome, ne može riješiti blokadu računa te da im je potrebna pomoć Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS i lokalne zajednice.

- Fond zdravstvenog osiguranja nam je u ponedjeljak uplatio 50.000 maraka koje je trebalo da dostave još u septembru prošle godine, ali taj novac nije dovoljan da riješimo nagomilane probleme. Račun nam je sada blokiran na iznos od 86.000 maraka - pojašnjava Gavrilovićeva.

Precizirala je da je među njihovim pacijentima najviše penzionera kojima je zdravstvena zaštita svakodnevno potrebna te da je zbog odgovornosti za njihove živote podnijela ostavku.

- Ne želim isprovocirati ni Fond, ni načelnika ni ministra, samo ukazati na problem prije nego što se dogodi nesreća. Neću da snosim odgovornost ako neko iskrvari u Domu jer nismo stigli da nađemo prevoz, što nemamo gaze, ako neko dobije infekciju ili se uguši - kazala je Gavrilovićeva.

Dodala je da im je načelnik opštine Dalibor Nešković obećao pomoć ukoliko opština uspije da se kreditno zaduži.

S druge strane, u Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da za sada nema potrebe da se na drugi način i u drugim ustanovama obezbjeđuje zdravstvena zaštita stanovništvu iz Novog Goražda. Naglašavaju da prema ovom domu zdravlja redovno izmiruju sve obaveze koje se odnose na finansiranje primarne zdravstvene zaštite osiguranika.

- U prošloj godini smo im uplatili 219.350 KM, kao i januarsku tranšu. Uz to im je doznačeno i dodatnih 50.000 maraka uprkos tome što Dom zdravlja iz Novog Goražda ima dugovanja od oko 180.000 KM prema Fondu još iz ranijeg perioda - pojasnili su u Fondu.

Postupak rukovodstva ustanove da ključeve Doma zdravlja odnesu u ekspozituru FZO RS u Novom Goraždu ocijenili su krajnje neprimjerenim, prvenstveno jer Fond nije osnivač ove ustanove niti su, kako kažu, odgovorni za njeno funkcionisanje.

- Pravljenje "predstave" za pojedine medije u prostorijama ekspoziture Fonda i time ometanje našeg rada je nedopustivo i za svaku osudu - kažu u Fondu.

Dom zdravlja Novo Goražde brine o 1.700 registrovanih pacijenata, a račun im je mjesecima u blokadi zbog raznih tužbi i dugova.

Broj radnika

Dom zdravlja u Novom Goraždu ima 12 zaposlenih, od kojih je 11 na neodređeno, dok jedna sestra radi na osnovu zamjenskog ugovora. Posljednju platu primili su za april prošle godine.

- Od 2013. godine, kada sam preuzela funkciju, smanjili smo broj zaposlenih za 11 radnika. Dio tih ljudi je otišao samovoljno, nekima je raskinut ugovor, a četvoro smo obuhvatili sistematizacijom radnih mjesta i otpustili - rekla je Jelena Gavrilović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana