Pješice sa Pala do Svete gore

M. L.
Pješice sa Pala do Svete gore

Banjaluka - Grupa odvažnih hodočasnika sa Pala, s prvim proljećnim danima krenuće pješice na put dug 1.000 kilometara, u pohod manastiru Hilandaru na Svetoj gori.

Ovaj podvig dobija još više na značaju kada se uzme u obzir da je jedan od organizatora puta Paljanin Igor Vukašinović, koji je od posljedica ranjavanja izgubio vid.

Ipak, on nije dozvolio da mu to bude prepreka pa će se sa  svojih sedam kolega, koji su većinom ratni vojni invalidi uputiti sredinom aprila na Svetu goru.

- Prije nekoliko dana išli smo automobilom na Hilandar kako bismo snimili trasu i napravili plan kretanja. Monasi koji su nas primili gore, dali su nam blagoslov, te su naše pripreme sada u punom jeku - kazao je Vukašinović.

Dodao je da će im prema njihovim procjenama trebati 28 dana pješačenja. Da bi pješice stigli do ove svetinje svaka pomoć će im dobro doći, jer im je potrebno dosta hrane i gorivo za kombi koji će voziti njihove stvari.

- Obratili smo se Sekretarijatu za vjere RS i nadamo se da će nam pomoći da istrajemo i uspijemo u svojoj namjeri - dodao je Vukašinović.

I svi ljudi dobre volje koji žele da pomognu mogu kontaktirati Igora na broj telefona 065/608-608.

Vukašinović i njegovi prijatelji do sada su osam puta hodočastili manastiru Ostrog, a prepješačili su i put do groba patrijarha Pavla. Vjera, unutrašnja snaga i borba za mir, vodilja su ovim hrabrim ljudima.                                                                                              

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana