Papreno odlaganje smeća u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Papreno odlaganje smeća u Bijeljini

Bijeljina - Komunalna preduzeća iz Bijeljine za odlaganje otpada na regionalnoj deponiji u Brijesnici moraju platiti 40 maraka po toni, što je, kako tvrde, najviša cijena u odnosu na okruženje.

Direktor preduzeća "Komunalac" Milorad Stjepanović ističe da zbog toga to preduzeće trpi ogromnu štetu.

- Cijena prikupljanja komunalnog otpada u Bijeljini je najniža u RS i iznosi 0,118 KM po metru kvadratnom prostora, a istovremeno cijena deponovanja smeća na bijeljinskoj deponiji je najviša u okruženju, 40 KM po toni - ističe Stjepanović. On dodaje da za istu količinu smeća komunalna preduzeća u Banjaluci plaćaju 33 KM.

- Ne možemo prikupiti dovoljno prihoda kako bismo pokrili sve troškove nastale prikupljanjem komunalnog otpada - objasnio je Stjepanović.

Sa druge strane, u preduzeću "Eko-dep", koje gazduje Regionalnom sanitarnom deponijom u Brijesnici kod Bijeljine, odbacuju tvrdnje da je cijena deponovanja otpada previsoka. Direktor tog preduzeća Dragiša Marjanović smatra da su to proizvoljne ocjene.

- Posljednjih pet-šest godina radimo sa neekonomskom cijenom odlaganja otpada. Primimo u prosjeku 30.000 tona godišnje, što nije dovoljno za projektovani kapacitet deponije i to jasno pokazuje da radimo u nerealnim uslovima - rekao je Marjanović.

I jedni i drugi slažu se da se na bijeljinskoj deponiji odlaže svega 60 odsto od projektovanih količina smeća.

- Postavlja se pitanje gdje završava ostatak smeća. Imamo osjećaj da komunalna preduzeća koja dovoze otpad na deponiju  pokrivaju razliku u cijeni, jer "Eko-dep" ne može sakupiti dovoljne količine - tvrdi Stjepanović.

Tokom prošle godine na sanitarnoj regionalnoj deponiji u Brijesnici deponovano je oko 30.000 tona komunalnog otpada, a planom je predviđeno odlaganje 70.000 tona otpada.

- Banjalučka deponija godišnje zaprimi 100.000 tona smeća i njihov godišnji prihod je više od tri miliona maraka, a naš 1,1 milion. I mi bismo bili zadovoljni cijenom od 33 KM pod uslovom da primimo od 60.000 do 70.000 tona otpada - ističe Marjanović.

Divlje deponije

Zajednički problem očigledno predstavlja nesavjesno ponašanje pojedinaca, koji otpad odlažu na nepropisnim mjestima i tako stvaraju divlje deponije. Prema podacima bijeljinskog preduzeća "Komunalac", u Semberiji 13 odsto građana ne plaća usluge odvoza smeća. Nesavjesnim Bijeljincima počeli su da šalju opomene i tužbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana