OŠ Petar Kočić iz Imljana kod Kneževa: Znanje iz učionice za plod u plasteniku

Anita Janković
OŠ Petar Kočić iz Imljana kod Kneževa: Znanje iz učionice za plod u plasteniku

Kneževo - Učenici Osnovne škole "Petar Kočić" iz Imljana kod Kneževa od proljeća će zasukati rukave i uzgajati papriku, paradajz i krastavac u plasteniku koji im je donirala organizacija "World Vision".

Uprava škole je došla na ideju da osnuje učeničku zadrugu i pokrene plasteničku proizvodnju povrća, koja je zbog nadmorske visine od 1.100 metara neizvodljiva na otvorenom.

- Želimo da našim učenicima i stanovništvu praktično i uz pomoć edukatora pomognemo u uzgoju organskog povrća. Siguran sam da će naši dobri rezultati u proizvodnji paprike, paradajza i krastavca uticati da plastenička proizvodnja postane popularna u našem kraju - kaže direktor škole Dušan Radulić i napominje da im je organizacija "World Vision" pomogla u nabavci plastenika vrijednog 1.700 maraka.

Plastenik je već postavljen u školskom dvorištu, a pripremljena je i zemlja za sjetvu. U školi s nestrpljenjem čekaju proljeće kako bi prva sjemena položili u plodnu crnicu.

- Nadam se da će se zadruga razvijati jer imamo mnogo prostora za sjetvu. Potražićemo edukativnu pomoć od Poljoprivredne škole iz Kneževa i iz Ministarstva poljoprivrede RS kako bi naše povrće bilo što boljeg kvaliteta i da bi prinos bio dobar - priča Radulić.  

Učitelj Radovan Keleman vodiće učeničku zadrugu, a zadužen je za izbor đaka koji će udružiti snage i pomagati u plasteniku.

- Djeca su oduševljena. Uspjeh naše zadruge je zagarantovan jer kad se male ruke slože, sve se može - kaže Keleman i dodaje da će tokom sadnje pomagati pedesetak đaka uglavnom viših razreda.

On ističe da planiraju pokrenuti i plantažu jagodičastog voća i zasaditi jagodu, malinu, kupinu, borovnicu i aroniju, te nabavku bar još jednog plastenika.

- Znanje koje učenici steknu u školskom plasteniku i na plantaži prenijeće svojim ukućanima, koji mogu pokrenuti plasteničku proizvodnju - kaže Keleman.

Školu u Imljanima pohađaju 132 učenika, od kojih su 52 putnici i za njih je obezbijeđen prevoz. Direktor kaže da im još nedostaju računarska oprema i novi parket za fiskulturnu salu.

Čuvari tradicije

Učenici iz Imljana vrijedno rade i na očuvanju tradicije. U aprilu prošle godine su održali interkulturalni festival koji je imao za cilj promociju i očuvanje tradicije, narodne nošnje i običaja, a osim smotre folklora, održano je i takmičenje u tradicionalnim disciplinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana