Opština Kneževo: Kršili zakone, krili deficit

Dragana Keleč
Opština Kneževo: Kršili zakone, krili deficit

Kneževo - Rukovodstvo opštine Kneževo pokušalo je da sakrije da je prošlu godinu završilo sa deficitom, a utvrđeno je da im nije bilo strano kršenje mnogih zakona, te da godinama javnim ustanovama rukovode vršioci dužnosti, umjesto da imenuju direktore.

Pokazano je to u revizorskom izvještaju opštine Kneževo za 2014, za čije je finansijske izvještaje Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala negativno mišljenje. Kneževo je za 2014. godinu iskazalo suficit od 275.451 marku, a po nalazu revizije budžetski izdaci su veći od iskazanih za 336.000, pa je opština ostvarila deficit u iznosu od 60.549 KM.

Revizori su utvrdili da je bilo propusta u radu lokalne Skupštine, počevši od donošenja budžeta, do obračuna plata funkcionerima. U izvještaju je navedeno da Kneževo ni lani nije usvojilo budžet niti razmatralo izvještaje o izvršenju budžeta iz ranijih godina. Nadležni nisu usvojili ni planove rada i razvoja opštine, niti imenovali članove upravnih odbora i direktore u javnim ustanovama.

- Te funkcije i dalje obavljaju vršioci dužnosti, imenovani još 2012. godine - upozorili su revizori.

Nepostojanje planova rada nije spriječilo nadležne da za lična primanja radnika daju lani skoro milion KM.

- Kod obračuna plata funkcionera nije primijenjena Odluka o platama iz 2009. godine, a u obdaništu "Radojka Lakić" za obračun plata primijenjeni platni koeficijent bio je niži od donje granice - navode revizori.

Nije sve bilo čisto ni prilikom isplata za putovanja i smještaj, za šta je potrošeno više od 50.000 maraka. Od tog iznosa čak 30.127 maraka dato je za gorivo.

- Opština ima tri službena vozila, a potrošnja goriva nije kontrolisana, jer nisu definisane procedure za to, a nije poznato ni koliko je kilometara pređeno - stoji u izvještaju.

Problema je bilo i sa poštivanjem odredaba Zakona o javnim nabavkama BiH i sa naplatom usluga za komunalije.

Načelnik Kneževa Boro Škeljić kaže da revizori ništa nisu pogriješili i da su do sada sačinili najobjektivniji izvještaj i realno prikazali haotično stanje u toj opštini.

- Sve navedene slabosti se odnose na funkcionisanje Skupštine opštine, koja ne radi već blizu tri godine. I kadrovska pitanja i razrješenja, zapošljavanje, načelnici, poslovanje, sve je to jer Skupština ne radi, pa nije čudno da smo dobili negativan revizorski izvještaj - istakao je Škeljić.

Kada je u pitanju prikazani suficit, odnosno deficit u ovoj opštini, Škeljić kaže da je on nastao isključivo zbog kredita u Investiciono-razvojnoj banci RS i čija rata na godišnjem nivou iznosi oko 336.000 maraka.

- Taj kredit nismo ni vraćali. Evo sad nam IRB nudi i neki reprogram, ali on je dignut u kriminalnim okolnostima i pitanje je kako ćemo se prema njemu odnositi - dodao je on.

Centar za socijalni rad i obdanište

Revizori su ustanovili i da u Centru za socijalni rad u Kneževu nije zaposlen potreban broj stručnih radnika. Njihove zamjerke nisu izostale ni na rad Dječijeg obdaništa "Radojka Lakić" u toj opštini, gdje je za vršioca dužnosti direktora te ustanove, kako ističu, imenovano lice koje ne ispunjava uslove, jer nema odgovarajući nivo visokog obrazovanja i radno iskustvo u obrazovanju.

Preporuke revizora načelniku opštine

1. sačiniti registar internih propisa

2. primijeniti adekvatne postupke javnih nabavki

3. tokom pripremanja i izrade budžeta sagledati realne mogućnosti finansiranja i u skladu sa tim planirati aktivnosti koje će izvršavati

4. uspostaviti sistem internih kontrola

Preporuke revizira Skupštini opštine

1. da izvršava nadležnosti koje su joj naložene Zakonom o lokalnoj samoupravi

2. da povjerene nadležnosti koje se odnose na donošenje budžeta sprovodi u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu RS

3. da donese programe i planove korišćenja ostvarenih namjenskih sredstava i prati njihovo sprovođenje

4. da propiše obavezu plaćanja komunalne naknade

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana