Održano Bosiljkovanje u Derventi, nastavak u Pelagićevu, Brodu i Šamcu

Srna
Održano Bosiljkovanje u Derventi, nastavak u Pelagićevu, Brodu i Šamcu

Derventa - Internacionalni folklorni festival "Bosiljkovanje" održan je u Sportsko-kulturnom centru u Derventi, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak".

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić je sinoć, otvarajući ovu manifestaciju, poželio dobrodošlicu kulturno-umjetničkim društvima, te pohvalio organizatore festivala koji su napravili prepoznatljiv kulturni događaj, koji okuplja veliki broj učesnika.

Posjetioci su imali priliku da vide nastupe folklornog ansambla "OZD" iz Mađarske, Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Sklad" iz Đakova, folklorni ansambl "Resiteana" iz Rumunije, Umjetnički ansambl "Čivija" iz Šapca, KUD "Zmaj od Bosne" iz Gradačca, nastup domaćina manifestacije "Bosiljka" i mažoretkinje "Sklad" iz Đakova.

Prije održavanja centralnog koncerta, domaćin je priredio dobrodošlicu za učesnike festivala, a organizovane su prezentacije tradicionalnih jela, rukotvorina, narodnih nošnji, muzičkih instrumenata.

Umjetnički rukovodilac "Bosiljka" Stana Nagradić izjavila je Srni da se festival održao po 19. put u Derventi, po kalendaru Svjetske asocijacije za organizovanje festivala folklora i tradicionalne kulture, čiji je "Bosiljak" član.

"Sve je proteklo dobro. Jedino što nam loše vrijeme nije išlo u prilog, pa smo defile učesnika ulicama grada odgodili, a vjerujemo da će narednih godina i ova tradicija ponovo biti sastavni dio manifestacije", rekla je Nagradićeva.

Festival "Bosiljkovanje" biće nastavljen koncertima u Pelagićevu, Brodu i Šamcu, gdje će im se pridružiti i lokalna društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana