Odbornik Miroslav Nikolić iz Vlasenice komšinicu porodio u autu na putu do bolnice

Milijana Latinović
Odbornik Miroslav Nikolić iz Vlasenice komšinicu porodio u autu na putu do bolnice

Vlasenica - Bilo je straha, panike, uzbuđenja, ne mogu da nađem pravu riječ da opišem situaciju. Držim na rukama tek rođenu bebu i Boga molim da zaplače i da je sve dobro.

Ovim riječima je svoju nesvakidašnju priču za "Glas Srpske" počeo vlasenički odbornik Miroslav Nikolić, kojeg stanovnici ove opštine mnogo više prepoznaju po njegovim velikim i humanim djelima nego po politici.

Događaj koji će sigurno pamtiti cijelog života je dolazak na svijet jedne djevojčice.

- U nedjelju ujutro oko tri sata iz sna me probudio telefon. Pomislio sam da niko ne zove u to doba bez razloga. I zaista, razlog je bio i više nego veliki. Poznaniku iz sela Stevići, mjesna zajednica Cikote, porađala se supruga - ispričao je Nikolić.

Istakao je da nije razmišljao ni sekund, spremio se i krenuo put sela i ne sluteći da će on biti taj koji će poroditi dvadesetpetogodišnju Dragicu Mišić.

Uz put je sreo prijatelja i pozvao ga da krene s njim put sela. Nikolić priča da su u trenutku njihovog dolaska u Steviće porodilja i njen suprug Dragan čekali na kućnom pragu.

- Krenuli smo odmah u bolnicu. Trema je bila velika, ne znam ko je više bio uplašen, nas dvojica ili otac Dragan. Makadamski put, žena se valjda i potresla malo i počeo je porod, pet nedjelja prije termina. Istini za volju, pojma nisam imao šta da radim, ali sam znao da moramo pomoći - uzbuđenim glasom ispričao je Nikolić.

Istakao je da su sve vrijeme telefonom zvali Hitnu pomoć, ali na pozive niko nije odgovarao. U zaseoku Rašića Gaj, udaljenom 15 kilometara od Vlasenice, zahvaljujući ovom hrabrom čovjeku, na svijet je došla zdrava djevojčica, koja će po svom starijem bratu Bojanu dobiti ime Bojana.

- Sve što sam imao u autu bila je jedna dukserica, dočekao sam bebu i zamotao je u nju. Presjekli smo nekako pupčanu vrpcu i beba je počela da plače. Vjerujte ovo je nešto što ću pamtiti do kraja života - kazao je Nikolić i dodao da je zbog straha u međuvremenu pozvao i policiju, koja ih je čekala ispred bolnice. Dežurni ljekari su primili Dragicu i njenu bebu, pregledali, a potom uputili u bolnicu u Zvornik.

- Javili su mi da su njih dvije dobro i za dan, dva ću, uz Božiju pomoć, sa Draganom po njih u bolnicu - rekao je Nikolić.

Draganu Ravnjaku i njegovoj supruzi Dragici ovo je drugo dijete. Ponosni otac nije krio uzbuđenje.

- Nije bilo svejedno, uplašili smo se svi. Ali, hvala Bogu da na ovom svijetu ima dobrih ljudi kao što je Miroslav, pa je došao po nas i pomogao nam. Da nije bilo njega, ko zna kako bi sve prošlo - rekao je Ravnjak.

Dodao je da je cijelu noć pozivao Dom zdravlja, komšije, ali niko osim Miroslava Nikolića nije mu se javio.

Malena Bojana na svijet je došla 14. februara, u neobičnim okolnostima, ali kao najveća radost svojim roditeljima, na dan koji je u svijetu posvećen ljubavi.

Humanista i Djed Mraz

Rušeći stereotipe da politika i humanost teško idu zajedno, Miroslav Nikolić svake godine obuče odijelo Djeda Mraza i od svog odborničkog dodatka paketićima obraduje 60 djece.

Redovno obilazi mještane i pomaže im koliko može. Nekoliko puta je vodio svu djecu iz sela u bioskop i obezbijedio im prevoz do škole. Pomagao je i kad su išli na ekskurzije i o svom trošku vozio ih kod ljekara u Banjaluku. Ovaj čovjek velikog srca često u pomoć priskoči i starijima, a nedavno se odrekao svog odborničkog dodatka da bi demobilisanim borcima bile isplaćene jednokratne pomoći.

Nikolićev podvig je još veći kada se uzme u obzir da njegova porodica živi od 520 KM, koliko iznosi plata ovog humaniste i onoga što obezbijede baveći se poljoprivredom.

Lift

Da je rođenje djeteta zaista najljepša stvar u životu, bez obzira na to što se ponekad desi na neobičnom mjestu, svjedoči i primjer hrabre majke Aleksandre Milovanović iz Bijeljine, koja je početkom godine na svijet donijela malenog Pavla u liftu.

Ljekari širom Srpske ističu da nije rijetkost da se žene porode kod kuće ili na putu do bolnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana