Novinar Glasa Srpske upoznao vrijednosti dva ruska grada: Dubna naukom parira snazi i ljepoti Moskve

Dragana Keleč
Novinar Glasa Srpske upoznao vrijednosti dva ruska grada: Dubna naukom parira snazi i ljepoti Moskve

Moskva - Predstavnici medijskih kuća iz cijelog svijeta imali su priliku da vide najznačajnije znamenitosti moskovske regije.

Dio studijskog programa "Nova generacija" na poziv Ambasade Rusije u BiH bili su i novinari "Glasa Srpske" i "Nezavisnih novina". Obilazak ruske prestonice Moskve i grada nauke Dubne ostavio je bez daha predstavnike sedme sile iz Južnoafričke Republike, Indije, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Slovenije, Kine i Srbije. Posebni utisci poneseni su iz srca Moskve prilikom obilaska jednog od simbola grada i cijele Rusije - crkve Svetog Vasilija Blaženog. Nezaobilazna adresa na Crvenom trgu bio je i Lenjinov muzej, koji je i poslije toliko vremena jedna od najposjećenijih turističkih atrakcija u Moskvi. Posebne uzdahe izazvale su zidine Kremlja, a jedinstven ambijent dočekao je goste sa svih strana svijeta u Kitaj gorodu - starom trgovačkom kvartu krivudavih ulica iz 13. vijeka i pješačkoj zoni Arbat.

Rijeka Volga, kip Lenjina, bogata kulturna i istorijska baština i najveća dostignuća u oblasti nuklearnog i biomedicinskog istraživanja samo su dio onoga što se može vidjeti u Dubni, udaljenoj oko 125 kilometara od Moskve. Cijela Dubna odiše naukom, a i ime je dobila zahvaljujući naučnom dostignuću. Dubna nosi ime po dubniju - 105. elementu u Mendeljevoj tablici, koji je pored njih još nekoliko otkriven u tom gradu. Najbolji fizičari iz cijelog svijeta dolazili su i još dolaze da istražuju u njenom institutu, koji posjeduje najmodernije laboratorije i zapošljava više od 4.500 ljudi.

Gradonačelnik Dubne Vjačeslav Mukhin istakao je na prijemu da je počastvovan posjetom novinara i izrazio nadu da će kući ponijeti najljepše slike i uspomene.

- Ovo je grad inženjera i istraživača, koji je od posebnog značaja za rusku vladu. Prepoznatljivi smo po najvećim naučnim dostignućima u oblasti nuklearne i nanotehnologije, gdje svake godine imamo sve zapaženije rezultate - istakao je Mukhin.

Dubna je oduševila čak i novinare koji nisu prvi put na ruskom tlu.

- Bila sam i ranije u Rusiji, ali Dubna me je zaista impresionirala. Njena dostignuća u oblasti nauke su nevjerovatna - rekla je Alesandra Vlasova iz Velike Britanije.

Jedinstveni univerzitet

Direktor Univerziteta u Dubni Dimitrij Fursaev kaže da su jedini univerzitet u svijetu koji ima studijski program ekonomije i fizike, što je neobičan i rijedak spoj.

- Zahvaljujući jakoj vezi sa Institutom za nuklearno istraživanje u Dubni talentovani studenti imaju priliku da idu na najkvalitetniju praktičnu nastavu - kazao je Fursaev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana