Narodna biblioteka u Doboju: Obnova po mjeri najmlađih

Dijana Dujić
Narodna biblioteka u Doboju: Obnova po mjeri najmlađih

Doboj - Zgrada Narodne biblioteke Doboj, koja je lani tokom razornih poplava pretrpjela ogromnu štetu, će u februaru sljedeće godine dobiti novo ruho.

Vlada Francuske je za obnovu biblioteke obezbijedila 600.000 maraka, a radovi su u punom jeku.

Napore radnika biblioteke da što prije obnove ovu ustanovu prepoznali su brojni donatori i pojedinci koji i danas doniraju knjige i opremu za rad. Zahvaljujući njima biblioteka neće samo zasijati novim sjajem, već će najmlađi ljubitelji pisane riječi dobiti dodatni prostor.

- Odjeljenje za odrasle korisnike ostaće kao što je i bilo, dok će iznad njega djeca imati 200 kvadrata svog prostora, što je bilo neophodno da od malih nogu stiču čitalačke i navike dolaska u biblioteku. Dobićemo i galeriju gdje ćemo postavljati naše izložbe što nije bilo omogućeno u starim prostorijama - izjavila je direktor narodne biblioteke Doboj Slavica Gostimirović.

Ona je ispričala da zbog radova koji se izvode biblioteka radi u improvizovanim uslovima, u prostorijama Američkog kutka. Ipak, osoblje biblioteke ističe ovakvi uslovi nisu prepreka da čitaoci posjećuju ovu kulturnu ustanovu.

- Imamo popriličan broj čitalaca. Djeca uglavnom čitaju lektire, ali nađu vremena da pročitaju i neku laganiju literaturu. Mnogo nam dolaze i penzioneri. Muškarci obično traže literaturu koja se odnosi na političku situaciju, a penzionerke traže nešto laganije da se opuste - ispričala je bibliotekar Tatjana Đuričić.

Tokom prošlogodišnje majske poplave dobojska biblioteka je ostala bez gotovo polovine knjižnog fonda, a najviše je stradalo dječije odjeljenje. Zahvaljujući brojnim donacijama knjiga u ovoj kulturnoj ustanovi se nadaju da će uspjeti da obnove knjižni fond.

- Zadovoljni smo pristiglim donacijama koje i dalje dolaze stalno. Nije to nešto veliko, ali nadamo se da ćemo se vratiti na onu cifru kojom smo raspolagali prije poplave - kazala je Gostimirovićeva.

U poplavama je uništeno više od 40.000 knjiga, te novinska arhiva koja je sakupljana od 1945. godine.

Bujica

U bujici koja je sredinom maja prošle godine devastirala zgradu biblioteke u Doboju sve prostorije su bile zahvaćene vodom. Dječije odjeljenje je bilo toliko uništeno da nije bilo ni poda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana