Načelnik opštine Šipovo izigrao volontere

Danijela Stokanić
Načelnik opštine Šipovo izigrao volontere

Šipovo - Veliki broj mladih diplomaca iz Šipova razočaran je odlukom načelnika ove opštine Milorada Ćirka da umjesto 30 volontera primi šest pripravnika.

Za priliku da odrade volonterski staž, zahvaljujući kojem bi lakše došli do zaposlenja, kao i položili državni ispit, ostala su uskraćena 24 volontera zbog, kako kažu, nepravedne odluke načelnika.

Jedan od njih je i diplomirani ekonomista sa 240 ECTS bodova Igor Jandrić koji je polagao svaku nadu da će zahvaljujući ovom volonterskom stažu uskoro položiti državni ispit i biti konkurent na tržištu rada.

- Mislio sam da će mi ovo biti korak naprijed, ali, nažalost, riječ je o samo još jednom razočaranju. Bila je ovo idealna prilika da odradim volonterski staž, nakon čega bih položio državni ispit i konkurisao za posao. Međutim, načelnik je odlučio da primi šest pripravnika, koji su, po svemu sudeći, tu po stranačkim opredjeljenjima - rekao je ogorčeno Jandrić.

Razočaranje zbog odluke načelnika nije krio ni predsjednik Skupštine opštine Šipovo Milan Plavšić koji se zajedno sa većinom odbornika zalagao da u nekim od opštinskih institucija bude primljeno 30 volontera.

Plavšić je istakao da je ovogodišnjim budžetom predviđeno da u opštini ili nekoj njenoj ustanovi budu angažovani volonteri ili pripravnici.

- Novac bi bio dovoljan da se angažuje pet pripravnika ili 30 volontera. Međutim, nakon dva mjeseca nadmudrivanja Ćirko je odlučio da primi samo šest pripravnika uprkos činjenici da nas je većina bila za 30 volontera - rekao je Plavšić.

Dodao je da bi tih 30 mladih ljudi, zahvaljujući volonterskom stažu od godinu u opštinskim institucijama, lakše položili stručni ispit i našli zaposlenje.

- Čak smo o tome raspravljali i na posljednjoj sjednici Skupštine, gdje se većina odbornika složila da je bolje da se primi 30 volontera negoli pet pripravnika - rekao je Plavšić.

S druge strane, Ćirko tvrdi da je prilikom kreiranja budžeta krajem prošle godine, u čemu su učestvovali predstavnici svih partija, novac planiran za pripravnike kao što su ekonomisti, građevinci i pravnici, zbog čega su izostali drugi profili. 

- Primljeni su oni koji su imali najviše bodova. Međutim, naš plan jeste da u narednom periodu proširimo broj pripravnika, koji bi ovaj staž odrađivali u Domu zdravlja, Domu kulture, vrtiću ili nekoj drugoj javnoj ustanovi - rekao je Ćirko.

Dodao je da će u opštini umjesto pet pripravnika, koliko je bilo planirano, ipak biti primljeno njih sedam. On je objasnio da su dva pravnika, koji su ispunili uslove a nisu prošli, uložila žalbu, od kojih je jedna već prihvaćena, a najvjerovatnije da će biti i druga.

- Pripravnici će biti plaćani po sistemu kao prošle godine, a to je mjesečno 370 KM, a ne u punom iznosu kao što bi trebalo. Na ovaj način otvara se prostor za angažovanje više pripravnika - istakao je Ćirko.

Dvorana

U opštini Šipovo uskoro niče dvorana, koja bi bila od neizmjernog značaja za sve stanovnike, a posebno za mlade.

Novac za izgradnju ove dvorane obezbijediće ova lokalna zajednica prodajom poslovnog prostora u zgradi opštine.

Pored toga, pokrenuta je odluka za promjenu urbanističkog plana užeg centra Šipova koja je neophodna da bi sportsku dvoranu izmjestili na lokaciju koja će u potpunosti biti u vlasništvu opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana