Na doboš idu 62 lipicanera prnjavorske ergele Vučijak

Brane Radulović
Na doboš idu 62 lipicanera prnjavorske ergele Vučijak

Prnjavor - U dotrajalim stajskim objektima Lipicanerske ergele "Vučijak", u prnjavorskom prigradskom naselju Lužani, zimu čeka 149 rasnih konja, među kojima će na desetine njih biti ponuđeno novom gazdi.

Osnovno stado "plesača baleta", kako ih mnogi zovu zbog gracioznosti njihovih pokreta, biće u februaru prošireno za još dvadesetak ždrebadi, koja će tek stići na svijet.

Ergela je prije izvjesnog vremena konačno dobila rukovodeće organe, nakon stečajnog postupka koji je trajao čak četiri godine. Uz redovne aktivnosti, jedan od važnijih poslova nove uprave biće organizovanje prodaje konja.

- Nadležna komisija utvrdila je da raspolažemo viškom od 62 grla, pa ćemo organizovati javnu prodaju. Dok je ergela bila u stečaju, održano je nekoliko licitacija, ali je interesovanje potencijalnih kupaca bilo skromno, jer je početna cijena bila previsoka za današnje prilike - rekao je direktor ergele Ranko Grubešić.

Procijenjeno je da će preostalih 87 grla biti dovoljno za osnovne funkcije ergele i ostvarivanje ambicioznih planova. Ergela zapošljava 11 radnika, što je daleko ispod standarda, pa će novo rukovodstvo morati da riješi i ovaj problem. U prvom planu je angažovanje profesionalnih instruktora jahanja, jer će biti obnovljen konjički sport.

- Planiramo i izgradnju dva manježa. Jačanje kondicione pripremljenosti grla takođe će biti u grupi naših prioriteta, jer su i na tom planu lipicaneri zapušteni - kazao je Grubešić.

Za ovogodišnje potrebe ergele iz resornog ministarstva odobreno je 300.000 maraka, što će biti dovoljno za izdatke i redovne plate "konjušara". Sa identičnim iznosom ergela će, kako procjenjuju u firmi, moći da iznese i sve troškove djelatnosti u 2016. godini.

Ergela "Vučijak" je osnovana 1946. godine. Bila je vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas vlasnička struktura se mijenjala četiri puta.

Vlasnik ergele "Vučijak" u februaru 2010. godine postala je Vlada RS, koja je platila milion maraka, ali je pravo rukovođenja dobila tek nakon završetka četvorogodišnjeg stečajnog postupka. Zastoj je uzrokovao spor zbog parcele površine od 70 dunuma, na koju je pravo polagalo i preduzeće "Ratar", koje je izgubilo sudski spor.

Dok su se vlasnička prava dokazivala, konji su gladovali. Bilo je dana kada su mještani iz okolnih sela sakupljali novac za bale sijena.

Lipicaneri

Nova uprava "Vučijaka" uskoro će uspostaviti kontakte sa LIF-om Međunarodnom federacijom lipicanera, koja vodi brigu o preostalom broju ove pasmine na svim kontinentima.

Pasmina je nastala u 16. vijeku i postala jedna od najpoznatijih, a procjenjuje se da u svijetu ima još samo oko 3.000 ovih grla.

Lipicaner, gracioznog izgleda, pogodan je za dresuru, a ova pasmina predstavlja kulturnu vrijednost Evrope.

Ovakvi konji se koriste u španskoj kraljevskoj školi jahanja. Na bečkom dvoru služili su za parade. Zaljubljenici u konjičke sportove skladnost njihovih pokreta porede sa baletom.

Planovi novog rukovodstva

Angažovanje profesionalnih instruktora jahanja

Obnavljanje konjičkog sporta

Izgradnja dva manježa, za ljeto i za zimu

Jačanje kondicione pripremljenosti grla

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana