Morske dubine mame istraživače

Cvija Mrkonjić
Morske dubine mame istraživače

Neum - Tajne i misterije morskih dubina namamile su brojne volontere, među kojima su i mladi iz RS, koji su se prijavili na konkurs za istraživače, a koji je raspisala Organizacija za istraživanje i zaštitu morskih pasa "Šarklab internešnl".

Jedan od suosnivača i predsjednik Upravnog odbora ove organizacije, koja se ubraja u krovne evropske organizacije u ovoj oblasti Andrej Gajić je naglasio da su im potrebni saradnici za rad u okviru projekta "Biodiverzitet Neumskog zaliva", koji sprovode od 2011. godine. Dobrodošli su biolozi, veterinari, kao i tehničari, bez obzira na struku starosti oko 20 godina.

- Do sada se prijavilo više od 30 ljudi, a konkurs je otvoren do 31. januara i sve što kandidati treba da pošalju na našu i-mejl adresu cemasciiŽgmail.com su ime, prezime i kontakt podaci - naveo je Gajić.

Sjedišta odjeljenja pod nazivom "Šarklab Adrija" za oblast Jadranskog mora su u Sarajevu i Splitu, ali volonteri koji budu angažovani ne moraju nužno da se presele, jer je organizacija u mogućnosti da obezbijedi sve neophodno za rad, ukoliko se u jednom gradu nalazi više volontera.

- Čak i ako volonter nije u mogućnosti da dođe u jedno od sjedišta, mi pronađemo način na koji može raditi sa nama od kuće - pojasnio je Gajić i dodao da se tokom sedmice ukupno radi oko 20 časova.

Ovo je sjajna prilika i zbog toga što će svi prijavljeni kandidati dobiti priliku da se oprobaju u ovom poslu, jer će "Šarklab" svim zainteresovanima omogućiti besplatno pohađanje raznih obuka tokom godine.

- Svaki tim, koji čini između 10 i 15 kandidata, prolazi teoretske i praktične obuke u oblasti anatomije, histologije, embriologije, patologije, metodologije terenskog rada i slično. Oni će tokom obuke biti i testirani u različitim situacijama, a najbolji će imati priliku da se zaposle u "Šarklabu" i nastave rad sa nama - istakao je Andrej.

Projekat "Biodiverzitet Neumskog zaliva" čine tri osnovna dijela - obuka za istraživački rad, terenska i laboratorijska istraživanja, a osim odlaska na terenska istraživanja u Neum "Šarklab" omogućava i učešće u istraživanjima u Evropi, Aziji i Africi.

Ovaj projekat se primarno odnosi na ajkule i raže koje žive u moru na području Neuma, ali su ga mladi istraživači

proširili i na ostale grupe riba.

"Šarklab internešnl"

Sjedište organizacije "Šarklab internešenel" se nalazi na Malti, a svoje timove istraživača imaju u 15 zemalja na pet kontinenata.

Andrej Gajić, rukovodilac odjeljenja "Šarklab Adrija", je zajedno sa svojom grupom prije oko pet godina prvi radio detaljna istraživanja Neumskog zaliva, koja su pokazala da na tom području obitava sedam vrsta morskih pasa i pet vrsta raža.

Projekat nudi

Napredovanje i stručno usavršavanje u okviru "Šarklaba"

Praksu širom Evropske unije 

Učestvovanje u izradi naučnih publikacija

Usavršavanje znanja u laboratoriji i na terenu

Besplatne kurseve ronjenja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana