Modriča: Otvoren dnevni centar za lica sa posebnim potrebama

Srna
Modriča: Otvoren dnevni centar za lica sa posebnim potrebama

Modriča - U Modriči je danas otvoren Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama, u čiju izgradnju i opremanje su ova opština i švajcarska humanitarna organizacija "Djeca našeg svijeta" uložile 542.000 KM.

Dnevni centar svečano su otvorili predsjednik ove švajcarske humanitarne organizacije Jozef Fuks, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Branka Sladojević, načelnik Modriče Mladen Krekić i grupa djece sa posebnim potrebama.

Krekić je rekao da je opština obezbijedila građevinsko zemljište, a iz lokalnog budžeta 42.000 KM za izradu projekta, izdavanje građevinske dokumentacije i infrastrukturu.

Osim Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama koji nosi naziv "Sunce Obervalisa", Modriča je, prema riječima Krekića, dobila i prijatelje - organizaciju "Djeca našeg svijeta" iz švajcarskog grada Obervalis, koja je u izgradnju i opremanje Centra uložila 500.000 KM.

Fuks, osnivač i predsjednik organizacija "Djeca našeg svijeta" iz Obervalisa, rekao je da je oduševljen izgledom i kvalitetom objekta.

"Objekat je ispunio sva naša očekivanja" rekao je Fuks, koji je predvodio grupu od 20 članova organizacije.

On je istakao da je izgradnjom Centra izgrađeno jako prijateljstvo sa rukovodstvom i građanima Modriče.

Sladojevićeva je rekla da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske pružiti logističku i svaku drugu podršku Centru i pomoći da se razvijaju usluge dnevnog zbrinjavanja djece sa posebnim potrebama.

Prema njenim riječima, trenutno u Republici Srpskoj ima 12 centara za dnevno zbrinjavanje djece sa posebnim potrebama.

Inicijativu za izgradnju dnevnog centra pokrenuo je nakon prošlogodišnjih poplava Branko Vidić iz Vranjaka kod Modriče, koji živi i radi u pokrajini Valis u Švajcarskoj.

Predsjednik Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Modriča Slobodan Savić rekao je da je u Udruženju registrovano 95 članova dobi od sedam do 60 godina.

Savić je naglasio da trenutno nema dovoljno stručnog i tehničkog osoblja za rad sa djecom, zbog čega će rad biti po grupama, a boravak djece i roditelja ograničen na najviše tri sata dnevno.

"Opština i centar za socijalni rad Modriča obezbijedili su psihologa, a u narednom periodu očekuje se angažovanje logopeda i defektologa", rekao je Savić.

Radovi na objektu, površine 276 metara kvadratnih, počeli su 1. juna, a završeni su početkom oktobra.

Objekat se sastoji od dnevnog boravka, dvije prostorije za druženje, igru i vježbanje, kuhinje sa trpezarijom, prostorije za pružanje medicinskog tretmana, te dvije velike terase i dvorište sa prostorom za igru.

Svečanom otvaranju Centra prisustvovali su predstavnici švajcarske Ambasade u BiH, veliki broj građana Modriče, predstavnici privrednog i društvenog života opštine.

U kulturom dijelu svečanosti učestvovala su djeca iz vrtića "Naša Radost", Kulturno-umjetničko društvo iz Miloševca i djeca sa posebnim potrebama koja pohađaju nastavu u osnovnim školama u Modriči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana