Mještani četiri naselja u Doboju ne mogu da žive od prašine i detonacija

D. D.
Mještani četiri naselja u Doboju ne mogu da žive od prašine i detonacija

Doboj - Mještani dobojskih prigradskih naselja Lipac, Potkamen, Poljice i Gavrići, čije se kuće nalaze u blizini kamenoloma Karabegovac, poručuju da ne mogu da žive normalno od prašine i detonacija.

Slavko Ilić kaže da su detonacije, potresi i lomovi strašni, te da ne zna više šta da radi.

- Kuća mi se nalazi na manje od 200 metara od kamenoloma. Sve je popucalo od posljedica miniranja, jer oni rade stalno u četiri smjene - ispričao je Ilić na javnoj raspravi koja je održana u petak u Doboju.

Predsjednik Savjeta MZ Lipac Goran Ristić ističe da je u Lipcu i Potkamenu ugroženo najmanje stotinu kuća. On dodaje da mještane svakodnevno guši prašina, a posebno su zabrinuti za djecu i njihovo zdravlje. Tvrde da ih niko ne obavještava kada treba da se minira kamenolom. Ristić je nezadovoljan i što iz Kamenoloma ne izdaju odgovarajuća zvučna obavještenja prije početka miniranja i navodi da je samo na jednom mjestu postavljena tabla sa satnicima.

Ristić je naglasio da je veliki problem to što se kamenolom približava kućama.

- S obzirom na to da se kamenolom približava naselju, postoji i opasnost za snabdijevanje vodom, imajući u vidu da svaka druga kuća posjeduje bunar - rekao je Ristić.

Predstavnik preduzeća "Kamenolom Karabegovac" Željko Žunić rekao je tokom rasprave da neće biti proširenja eksploatacije kamena prema naselju, kao i da je upotreba eksploziva tokom miniranja strogo kontrolisana. On je kazao da nikada nisu lažirali miniranje, te je predložio da sami mještani izaberu kuće za seizmičko mjerenje, čije će troškove oni snositi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana