Međunarodni sajam LORIMES 2015 u Banjaluci: Lov i ribolov potencijali Srpske

Milijana Latinović
Međunarodni sajam LORIMES 2015 u Banjaluci: Lov i ribolov potencijali Srpske

Banjaluka - Tradicionalni Međunarodni sajam lova, ribolova, ekologije i sporta "LORIMES 2015", koji je otvoren juče u Banjaluci, okupio je više od 100 izlagača na 74 štanda iz RS, FBiH i zemalja okruženja.

Generalni direktor preduzeća "Šume Republike Srpske" Risto Marić ocijenio je ovogodišnji sajam kao jedan od najboljih u proteklih deset godina.

- "Šume RS" već 10 godina aktivno pomažu održavanje ovog sajma, a to ćemo nastaviti i ubuduće, jer ovu manifestaciju treba jačati i privući što više izlagača iz zemlje, ali i okruženja - rekao je Marić otvorivši manifestaciju.

Dodao je da sajam pruža mogućnost ostvarivanja međusobne saradnje učesnika, razmjenu iskustava, te daje uvid u djelatnosti koje su od opšteg značaja za RS.

- Značaj ove manifestacije ogleda se u predstavljanju potencijala Srpske i mogućnostima razvoja lovnog i ribolovnog turizma - istakao je Marić.

Predsjednik uprave Banjalučkog velesajma Dobrica Žugić rekao je da su lov, ribolov i turizam potencijali koje RS ima i koje treba da razvija u budućnosti.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Vukašin Vojinović istakao je da savez trenutno broji oko 20.000 lovaca, te da su bez obzira na mnoštvo razlika svi oni jedna velika porodica.

Pored velikog broja izlagača, jedan od posjećenijih štandova na sajmu juče je bio i štand "Glasa Srpske", na kojem su svi ljubitelji lova mogli uzeti besplatne primjerke specijalizovanog časopisa "Lovac".

- Rijetki su časopisi koji se bave ovom tematikom. Imam sve brojeve "Lovca" i zadovoljan sam kako sadržajem tekstova, tako i ilustracijama - kazao je jedan od posjetilaca "Glasovog" štanda Marinko Drinić, dodajući da je "Lovac" korisno štivo za sve koji tek stiču lovačka iskustva.

Iako iza sebe ima bogato lovačko iskustvo, po svoje primjerke "Lovca" došao je i starina Mile Božić, poznatiji kao Jankula, iz Gornjih Podgradaca kod Gradiške.

- Lovom se aktivno bavim 47 godina, uživam u tome. Pola Evrope sam prošao - ispričao je Jankula, dodajući da bez obzira na iskustvo, na ovakvim manifestacijama uvijek ima nešto novo da se nauči. Sajam je otvoren do nedjelje.

Rogovi srndaća

Na štandu "Šuma RS", pored brojnih lovačkih trofeja, pažnju posjetilaca posebno su privukli rogovi srndaća ocijenjeni sa 180,45 bodova, prvaci RS i 34. u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana