Marina Davidović iz Foče najbolji student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Radmila Đević
Marina Davidović iz Foče najbolji student Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu

Foča - Marina Davidović iz Foče koja je stekla zvanje diplomiranog inženjera geodezije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu proglašena je za najboljeg studenta generacije ove visokoškolske ustanove.

Priznanje dvadesettrogodišnjoj uspješnoj Fočanki, u čijem indeksu su upisane samo desetke, biće uručeno u maju, na promociji diplomaca. Marina je oduvijek voljela matematiku i fiziku. Upravo to ju je, nakon završene Gimnazije u Foči, uz savjet roditelja, opredijelilo da primijenjene prirodne nauke izučava na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, studijski program Geodezija i geomatika.

Za više od četiri godine studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi pokazala je izvanredna znanja i sposobnosti, za koje tamošnji profesori kažu da se rijetko sreću u današnjim vremenima. Marina je još jedan dokaz da studenti iz Srpske briljiraju u akademskom svijetu, i van njenih granica.

- Prije nekoliko dana su me pozvali sa fakulteta i rekli su mi da sam izabrana za najboljeg studenta. To je za mene velika čast, ali i dodatan motiv da se i dalje bavim naukom. Trenutno sam na master studijama takođe u Novom Sadu, nakon čega mi je želja da upišem i doktorski studij - priča Marina.

Tokom školovanja na prvom ciklusu studija učestvovala je na brojnim međunarodnim takmičenjima gdje je osvajala značajne nagrade i sa kolegama istraživala nove naučne metode.

Jedno od zapaženih takmičenja bio je Internacionalni miting geodeta, koji se održava jednom godišnje, tako je u 2014. godini išla je u Istanbul, a u Finsku prošle godine.

- Na ovom takmičenju postoje dvije kategorije, slikovito prikazivanje naučnog rada ili poster, a druga je prezentacija. Okitili smo se tada prvim mjestom, jer je moja grupa radila savremene metode premjera - priča Davidovićeva.

Mladog geodetu, osim uspjeha krasi skromnost, iako je dokazala da tehničke nauke nisu samo za muškarce.

- Geodezija je tehnička disciplina koja se bavi premjeravanjem zemljine površine, obradom tih podataka, kreiranjem karata, planova i čuvanjem u bazi, odnosno katastrima. Žene su možda malo u nezavidnom položaju, ali ipak se tu za njih nađe dosta posla oko obrade podataka, dok muškarci odlaze na teren - ističe Marina.

Smatra da je geodezija jedna od najperspektivnijih nauka, jer u našem društvu se konstantno nešto gradi, mjeri, planira i mijenja, te da nije tačno da se samo kvari.

- Da biste bili najbolji student, ne morate biti kampanjac. Najvažnija je organizacija, kada je ispitni rok zna se da ti dani traže konstantan rad, ali sve se može stići. Ja se ne odričem ničega, imam i hobije, a to je učenje jezika - kaže Davidovićeva koja je savladala engleski jezik, pa sada izučava njemački, a uživa i u kuvanju i drugim domaćinskim poslovima.

Istraživački rad

Tema za koju se Marina Davidović naročito vezala i koja će ujedno biti i njena master teza jeste 3D katastar.

- To je nešto moderno, primjenjivo, a u istom pravcu razmišljam i kada je u pitanju doktorski studij - priča Davidovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana