Majke gledale dok su im ustaše klale djecu

M. V.
Majke gledale dok su im ustaše klale djecu

Gradiška, Prijedor - Rodbina i predstavnici SUBNOR-a u Prijedoru i Gradišci odali su juče počast civilima i vojnicima koji su pali u borbi protiv fašističkog terora.

Na spomen-kompleksu u Bistrici kod Gradiške služen je parastos za više od 3.000 boraca i civilnih žrtava Drugog svjetskog rata sa ovog područja i za deset boraca iz ovog mjesta koji su poginuli u posljednjem ratu. Potpredsjednik opštinskog SUBNOR-a Gojko Šerbula podsjetio je da su fašističke snage opustošile ovaj dio Potkozarja.

- Od 3.000 žrtava oko 1.500 su bila djeca uzrasta do 15 godina - naveo je Šerbula.

Na groblju Puharine u Velikom Palančištu kod Prijedora u znak sjećanja na 367 civila stradalih prije 73 godine održan je tradicionalni narodni zbor. Među onima koji su odali poštu stradalim civilima i bezimenim partizanskim borcima čije se humke nalaze na ovom groblju bio je i jedini živi svjedok pokolja Mićo Banović (83).

- Na Srđevdan 1942. godine esesovci su nas otjerali u obližnji voćnjak, gdje nas je preuzela jedna hercegovačka ustaška jedinica i odvojivši muškarce od žena i djece krenula u krvavi pir. Od 82 muškarca samo dva i nas nekolicina djece smo pobjegli, a ostale su poklali. Majke su gledale kako im ubijaju djecu - ispričao je Banović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana