Loša sjemena skraćuju brazde

Dragana Keleč
Loša sjemena skraćuju brazde

Banjaluka - Ratari u Srpskoj privode kraju pripreme za početak proljećne sjetve, u okviru kojih najviše pažnje treba da posvete kvalitetu sjemena, koja će idućih sedmica biti i pod lupom inspektora, kako bi usjevi i prinosi bili zaštićeni od lošeg repromaterijala.

Kvalitet sjemena presudan je za kvalitet cijele sjetve, kaže predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković i dodaje da su potrebne što bolje kontrole, jer iz uvoza stiže mnogo loših sjemena.

- Kako posijemo, tako ćemo požnjeti. Nažalost, svjedoci smo da na našim prostorima dugo nisu postojale dovoljno opremljene laboratorije gdje bismo utvrdili kvalitet sjemena. Iz tog razloga poljoprivrednici moraju biti veoma obazrivi - istakao je Marinković, dodavši da je sada situacija dosta bolja, ali da su kontrole neminovne.

Poljoprivreda je već dugo suočena sa nizom problema, naglašava Marinković, tako da su nekvalitetna sjemena pogubna za sve ratare i njihove usjeve.

- Nijedan poljoprivrednik ne smije rizikovati da zbog lošeg sjemena ima lošu cijelu sjetvu i da njegov rad i trud budu uzaludni - ističe Marinković.

I predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac ističe da je loše sjeme uzrok raznih bolesti i da može ostaviti nesagledive posljedice.

- Loša sjemena mogu zagaditi zemljište, i to na nekoliko godina, uništiti sav rod, prinose i time stvoriti neizmjerne troškove - naglasio je Usorac.

Da je kvalitet sjemena poljoprivrednog bilja, sadnog materijala i đubriva preduslov za postizanje dobrih prinosa, ističu i u Inspektoratu RS, gdje navode da iz tog razloga inspekcija i obavlja kontinuiran nadzor nad njihovim prometom, kako prilikom uvoza, tako i prometa u radnjama.

- Prilikom uvoza pregledamo sve pošiljke, dokumentaciju koja ih prati, uključujući i sertifikate zemlje izvoznice da li je pošiljka ispravna, kao i uzorkovanje za laboratorijsku analizu - kaže glavni republički poljoprivredni inspektor Dragan Mataruga.

Prema njegovim riječima, lani su u toku proljećne i jesenje sjetve iz maloprodaje uzeli 45 uzoraka različitih vrsta sjemena žita i povrća od raznih proizvođača.

- Kod šest uzoraka je utvrđeno da nisu ispunjavali propisane norme kvaliteta zbog loše klijavosti, zbog čega je naloženo njihovo uništavanje - rekao je Mataruga.

On apeluje na poljoprivredne proizvođače da repromaterijal kupuju isključivo u registrovanim objektima, gdje su proizvodi provjerenog kvaliteta i uredno deklarisani.

- Pozivamo i sve poljoprivrednike da, ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost, obavijeste najbližu opštinsku ili republičku poljoprivrednu inspekciju - dodao je Mataruga.*

Pošiljke

Prema evidenciji Inspektorata RS, lani su prilikom uvoza uzeta 462 uzorka sjemena i u tri slučaja je utvrđeno da su pošiljke bile neuredne.

- Riječ je o pošiljci merkantilnog krompira porijeklom iz Hrvatske i to 22 tone, zbog prisustva karantinske nematode Globodera rostochiensis. Tu su i pošiljke sjemena ozime grahorice od 3.058 kilograma, kao i sjemenskog graška iz Srbije od 250 kilograma, koje nisu odgovarale propisanom kvalitetu zbog nedovoljne klijavosti - kažu u Inspektoratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana