Ljubica peglom stvara umjetnička djela

Milan Vujić
Ljubica peglom stvara umjetnička djela

Gradiška - Za razliku od mnogih drugih žena, Ljubici Ivaštanin iz Gradiške pegla nije "neprijatelj", a rukovanje ovim aparatom za nju predstavlja nevjerovatan užitak prilikom kojeg nastaju prava umjetnička djela.

Iako zvuči nevjerovatno, ovaj autor neobičnih slika stvara uz pomoć pčelinjeg voska sa dodatkom boja koje na podlogu, umjesto kistom, nanosi malom peglom. Kaže da je od djetinjstva bila zaljubljenik u slikarstvo, ali da je ovu vještinu i talent otkrila tek nakon odlaska u penziju.

- Prije ovoga sam se bavila ručnim radom i vezom, a onda sam došla na ideju da počnem da slikam, jer me to zanimalo još u djetinjstvu. Ja sam prirodnjak, volim prirodu i šetajući pored rijeke Save posmatram okolinu. Odatle crpim inspiraciju za svoje slike koje u nekoliko poteza peglom prenesem na papir - priča Ljubica.

Ona je objasnila da je riječ o enkaustici, najstarijoj tehnici slikanja voskom i predmetom koji je izvor toplote. Korišćenje pegle osavremenjuje pristup ovoj tehnici, koja je u posljednje vrijeme veoma popularna u svijetu, dok tek rijetki njome slikaju na ovim prostorima. Za ovu vrstu slikanja neophodni su preciznost i brzina, jer se boje brzo suše.

- Kada slikam motive na papiru tada radim specijalnom peglom, koja se ugrije do temperature od 75 stepeni. Veoma je važno da rastopljene boje brzo nanosim kako bi se dobili određeni motivi - priča Ljubica, koja dodaje da se nekad u brzini desi i da se opeče, jer se tokom nanošenja peglom istovremeno koristi i fen kojim raspršuje boju.

Za svoje slike kaže da su odraz njene duše, a do sada je naslikala više od 400 slika.

- Mnogi u nevjerici posmatraju moja djela i čude se kako su slike mogle nastati na ovaj način. Treba samo pustiti da vas mašta i pegla odvedu u taj nepoznati svijet, jer u mnogima čuči umjetnik, a da toga nismo ni svjesni - priča Ljubica Ivaštanin.

Izložba

Izložba slika Ljubice Ivaštanin otvorena je u četvrtak uveče u Kulturnom centru Gradiška, gdje je izloženo 90 njenih slika nastalih tokom ove godine.

Ljubitelji umjetnosti će ovu neobičnu izložbu moći pogledati do 7. novembra. U prvoj izložbi, koja je upriličena u februaru ove godine, predstavljeno je više do 200 slika rađenih na papiru, keramici i drvetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana