Kornišon osvaja dunume u Srpcu

Dejan Jovičić
Kornišon osvaja dunume u Srpcu

Srbac - Zarada koju donosi proizvodnja kornišona privlači sve više poljoprivrednika iz Srpca, a za ovim malim krastavcima postoji velika potražnja na domaćem i njemačkom tržištu.

Najveću zainteresovanost pokazala je njemačka firma "Kühne" koja je prošle godine sklopila ugovore sa desetak kooperanata, a na nedavnu prezentaciju stiglo je mnogo zainteresovanih koji žele da se uključe u proizvodnju, jer po dunumu mogu da zarade oko sedam hiljada maraka.

- Sufinansiramo nabavku repromaterijala i nudimo siguran otkup uz organizovan transport. Plaćanje kornišona je svake sedmice za isporučene količine, a cijena je 1,20 KM za prvu klasu - rekla je predstavnik firme Irena Savanović.

Firma "Kühne" jedan je od najvećih proizvođača konzervirane hrane u Evropi. Iza sebe ima 300 godina tradicije i 1.500 radnika, a svoje proizvode izvozi u 50 zemalja.

Poljoprivrednik Miroljub Dragojević iz Nožičkog planira da zasadi kornišon na dva dunuma jer je obezbijeđeno tržište i stručni nadzor.

- Do sada nisam uzgajao krastavce i bavio sam se samo svinjogojstvom i ratarstvom. Uslovi su dobri i vjerovatno ću potpisati ugovor - rekao je Dragojević.

Ratar Dragoljub Ždral iz Bajinaca kaže da je prošle godine sa dva dunuma ubrao 10 tona kornišona. U posao je uključeno pet članova njegove porodice.

- Od njih smo dobili repromaterijal, a mi smo obezbijedili zemljište, vodu i radnu snagu. Nije bilo problema i sve što smo isporučili je isplaćeno na vrijeme - kaže Ždral.

Minimalna površina za uzgajanje kornišona iznosi pola dunuma, a kooperanti treba da isporuče 4,2 tone krastavaca.

Veliki broj poljoprivrednika pokazao je interesovanje i za saradnju sa firmom "Agrona" iz Živinica koja je prisutna u više od 60 opština BiH. Izvršni direktor "Agrone" Fahrudin Bajrić kaže da su lani sa oko 1.500 kooperanata uzgojili blizu 4.300 tona kornišona, a ove godine planiraju da podignu proizvodnju na 6.000 tona.

Trenutno su bazirani na područje Gradiške, Laktaša i Srpca gdje animiraju nove kooperante. Jedan od kooperanata je i Zoran Kresojević iz Poveliča koji je prošle godine na dva dunuma ostvario prinos od 12 tona sorte kibrija.

- Prinos je mogao biti i veći, ali nismo imali dovoljno iskustva, što ćemo popraviti ove godine. Paralelno sa kornišonom, planiramo da krenemo u proizvodnju paprike na površini od dva do tri dunuma - kaže Kresojević.

Radna snaga

Prvi i osnovni uslov za uspješnu proizvodnju kornišona je radna snaga. Za dunum zemljišta neophodna su od tri do četiri radnika u sklopu domaćinstva da bi proizvodnja bila profitabilna.

Ako se angažuju sezonski radnici, tada se gubi dio profita, tako da je najisplativije razvijati ovaj posao kao porodični biznis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana