Kneževo: Đaci pomažu u razvoju sela

Anita Janković
Kneževo: Đaci pomažu u razvoju sela

Kneževo - Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević posjetio je u petak Osnovnu školu "Petar Kočić" u Imljanima kod Kneževa i pohvalio rukovodstvo škole radi pokretanja učeničke zadruge za uzgoj voća i povrća u plastenicima.

Uprava ove škole je došla na ideju da osnuje učeničku zadrugu i pokrene plasteničku proizvodnju povrća poput paprike, paradajza i krastavaca, koji ne uspijevaju na otvorenom u njihovom kraju zbog nadmorske visine od 1.100 metara.

- Ovo je dobar primjer i za druge škole, koje su zainteresovane za pokretanje učeničke zadruge. Na ovaj način, osim obrazovanja, đaci usvajaju i praktične vještine koje im mogu biti veoma korisne u budućnosti - rekao je Malešević.

On je naglasio da škola ima razuđenu strukturu, s obzirom na to da ima četiri područne škole u selima Korićani, Vlatkovići, Petrovo Polje i Vujinovići, kao i 52 učenika putnika kojima resorno ministarstvo obezbjeđuje prevoz.

Direktor OŠ "Petar Kočić" Dušan Radulić upoznao je Maleševića o planovima rukovodstva škole da se u uzgoj voća i povrća u plastenicima maksimalno uključi što veći broj učenika, uz pomoć edukatora iz Poljoprivredne škole i resornog ministarstva.

- Plastenik, koji nam je donirala organizacija "Njorld Vision" je već postavljen i pripremljena je zemlja za sjetvu - rekao je Radulić i dodao da je vrijednost plastenika 1.700 maraka.

On je istakao da je cilj zadruge da učenicima i lokalnom stanovništvu praktično i uz pomoć edukatora pomognu u uzgoju organskog povrća.

- Siguran sam da ako uspijemo proizvesti papriku, paradajz ili krastavac da će plastenička proizvodnja postati popularna u našem kraju - kaže Radulić.

Malešević i Radulić su razgovarali i o mogućnostima za poboljšanje uslova rada u ovoj školi, kojoj je potrebna dodatna računarska oprema, ali i sanacija krova fiskulturne sale u centralnoj školi i mokrih čvorova u područnom odjeljenju u Petrovom Polju.

Plantaža

U narednom periodu OŠ "Petar Kočić" planira da pokrene plantažu jagodičastog voća, gdje će zasaditi jagode, maline, kupine, borovnice i aronije te nabavku još jednog plastenika.

- Imamo veliko školsko dvorište zbog čega planiramo da proširimo proizvodnju ukoliko budemo uspješni sa prvim plastenikom - kaže učitelj Radovan Keleman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana