Kiša prekinula sjetvu i žetvu

Dragana Keleč
Kiša prekinula sjetvu i žetvu

Banjaluka - U većini krajeva u Republici Srpskoj zbog lošeg vremena prekinuta je žetva kukuruza, što je mnoge ratare stavilo na muke, koji uz to strahuju i za sjetvu pšenice i ostalih ozimih kultura jer je ne mogu privesti kraju sve dok ne prestane padati kiša.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da prekid žetve kukuruza srećom neće ugroziti njegove prinose, ali da bi loše vrijeme moglo negativno uticati na sjetvu pšenice, jer poljoprivrednici ne mogu zasijati planirane površine sve dok ima padavina.

- Veliki dio zasijanog kukuruza uništen je još u julu i avgustu i tu popravke nema, tako da kiša i ne narušava njegov rod koji je već odavno formiran. Veća nam je briga sada sjetva pšenice, koja je prolongirana sve dok ne stanu padavine - istakao je Marinković.

A ako je suditi prema vremenskoj prognozi, kiša se očekuje i idućih dana.

- Danas i sutra doći će do prestanka padavina u pojedinim krajevima, a od srijede ponovo kiša - kažu meteorolozi.

Poljoprivrednici koji su uspjeli prije kiše da "skinu" zasijani kukuruz kažu da se drastično razlikuju prinosi od jednog do drugog mjesta.

- Na njivama su velike varijacije prinosa kukuruza. Od gotovo ničega, pa do tone po hektaru. Sve zavisi od regiona, tipa zemljišta, vrste hibrida - kaže Marinković i dodaje da su ove godine na nekim njivama prinosi manji za 20 do 80 odsto nego lani.

Poljoprivrednici su lani u okviru jesenje sjetve zasijali oko 15.000 hektara obradivih površina. Ove godine je planirano da bude koji hektar više, ali samo ako vremenske prilike dozvole.

Gubici u poljoprivredi Srpske zbog suše i grada u ovoj godini premašiće 170 miliona maraka, procjenjuju u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Vlada RS usvojila je informaciju o uticaju suše na poljoprivrednu proizvodnju u 2015. godini, u kojoj je navedeno da su posebno ugrožene najznačajnije poljoprivredne regije Semberija, Posavina i Lijevče polje, što će izazvati ogromne gubitke u proizvodnji.

Najugroženija kultura je kukuruz, a potom povrće na otvorenom polju i voćarska proizvodnja.

Mlijeko

Zbog povećane koncentracije aflatoksina u mlijeku, u Semberiji je zaustavljen otkup u nekoliko manjih farmi. Aflatoksin M1 otkriven je nakon redovne preventivne kontrole, koju svakodnevno obavljaju mljekare prilikom preuzimanja mlijeka na farmi i u otkupnim stanicama.

- Ovo nije trajna zabrana, jer ukoliko se izbaci hrana koja predstavlja rizik za zdravlje životinja i pojavu mikotoksina, poslije desetak dana mlijeko može da bude ispravno - istakao je direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Drago Nedić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana