Italijanska odijela u srbačkom pogonu

Dejan Jovičić
Italijanska odijela u srbačkom pogonu

Srbac - Opština Srbac planira izgradnju hale u kojoj bi bili smješteni pogoni italijanske kompanije "Facis" i u kojoj bi oko 300 Srpčana proizvodilo muška odijela te renomirane modne konfekcije.

Generalni direktor te kompanije Piero Bukalo posjetio je Srbac da bi pronašao lokaciju za pogon u kojem bi se proizvodila muška odijela po kojima je ova kompanija jedna od najpoznatijih u Italiji.

Italijanski investitor izrazio je želju da investira u Srpsku, poslije povlačenja proizvodnje iz Turske, a u Srbac je stigao posredstvom ministra industrije, energetike i rudarstva Petra Đokića koji je preporučio tu opštinu jer ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji tekstila.

- Njima je potreban objekat od 2.000 kvadrata, zbog čega smo obišli nekadašnju fabriku trikotažnog rublja "Itris", ali taj objekat ne zadovoljava njihove potrebe, tako da planiramo izgraditi halu u užem centru grada koju ćemo im izdati u zakup - rekao je načelnik opštine Srbac Drago Ćirić.

Naglasio je da je u planu zapošljavanje pedesetak radnika, a u roku od tri godine posao bi dobilo oko 300 ljudi. Zbog toga je već uspostavljen kontakt sa Zavodom za zapošljavanje u Srpcu, jer su investitori pokazali interes za radnicima starosti do 40 godina, kako bi duži period mogli ostati u toj firmi.

- Osim muških odijela, planirana je i proizvodnja pantalona i košulja - dodao je Ćirić.

Bukalo je došao u Srbac da predoči koji zahtjevi treba da budu ispunjeni da bi se ozvaničila saradnja. Ako postignu dogovor, potpisivanje ugovora planirano je u narednih mjesec i po, a Italijani bi halu zakupili na deset godina.

- Već neko vrijeme smo u potrazi za lokacijom gdje bismo pokrenuli proizvodnju i nadamo se da ćemo to ostvariti u Srpcu - istakao je Bukalo.

Duga modna tradicija

Kompanija "Facis" ima bogatu tradiciju dugu 84 godine. Osnovana je u Torinu 1932. godine i brzo se profilisala kao vodeća kompanija u proizvodnji muške odjeće i radne odjeće, koristeći vrhunsku sirovinu i najkvalitetniju tehnologiju u proizvodnji. Od sedamdesetih godina sarađuju i sa čuvenim modnim markama "Đorđo Armani" i "Valentino" i neprestano stvaraju nove modne kolekcije za muškarce koji žele biti elegantni u svim prilikama.  Prije četiri godine su preselili sjedište firme iz Torina u Milano i pokrenuli nove modne brendove, a prisutni su sa svojim proizvodima u najvećim trgovačkim centrima u Italiji. Proizvodnju su pokrenuli u još nekoliko evropskih zemalja, među kojima se posebno ističe Slovačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana