Hrabri Fočak Darko Simović otrgao sugrađanina od smrti

Radmila Đević
Hrabri Fočak Darko Simović otrgao sugrađanina od smrti

Foča - Pripadnik Granične policije BiH Darko Simović iz Foče spasio je od utapanja sugrađanina Ljubana Vukovića, koji je u nabujalu i hladnu rijeku Ćehotinu sletio automobilom u naselju Dragočava.

Članovi Spasilačkog kluba "Volf", koji danonoćno bdiju i prate stanje sa vodostajima fočanskih rijeka, pritekli su u pomoć i izvukli automobil upisavši u svoj dnevnik još jednu spasilačku akciju.

Simović, čijem požrtvovanju i hrabrosti se divi cijela Foča, priča da nije ni slutio da će mu se običan dan pretvoriti u pravu filmsku spasilačku misiju.

Vozeći se do imanja u naselju Dragočava na putu se mimoišao sa džipom kojim je upravljao poznanik Ljuban Vuković.

Nekoliko sekundi kasnije u retrovizoru je spazio da je automobil nestao sa puta. Zastao je i shvatio da se vozilo survalo u Ćehotinu. Vremena i razmišljanja nije bilo, odmah je priskočio u pomoć.

- Nisam mogao da vjerujem. Samo što smo se mimoišli na putu, automobil je nestao. Stao sam odmah na proširenju i potrčao ka vozilu, koje je sve dublje tonulo. Zagazio sam do pasa u rijeku i otvorio vrata automobila, a voda je nadirala nevjerovatnom brzinom - ispričao je Simović.

Dodao je da u tim trenucima, kada su u pitanju život i smrt, čovjek dobije neku nadljudsku snagu.

- Na sreću, uspio sam da ga iščupam iz vozila. Da nisam naišao, mislim da bi se ugušio, jer su u pitanju bile sekunde - rekao je Simović.

On je u petak obišao Vukovića koji se sada dobro osjeća.

- On mi zahvaljuje, a ja sam učinio samo ono što bi učinio svaki čovjek i pripadnik Granične policije - rekao je Simović.

Sreća je u jednom danu dva puta "pogledala" Ljubana. Osim što mu je spasen život, na mjestu nesreće našli su se i pripadnici Spasilačkog kluba "Volf", koji su brzom akcijom uspjeli da mu izvuku automobil iz podivljale Ćehotine.

- Redovno patroliramo uz Ćehotinu, jer njen vodostaj varira. Toga dana naišli smo kraj Dragočave i imali smo šta da vidimo. Srećom, Darko je već spasio čovjeka, a mi smo odmah u rekordnom vremenu izvukli automobil da ga voda ne bi odnijela i uspješno smo završili još jednu akciju - ispričao je predsjednik Spasilačkog kluba "Volf" Nenad Ikonić. Vuković, koji se kod kuće oporavlja od preživljenog šoka, kaže da su Simović i članovi "Volfa" pokazali nevjerovatnu hrabrost.

- Osim što mi je spasen život, stekao sam nove doživotne prijatelje - zadovoljno kaže Vuković.

Darko Simović se vratio redovnim obavezama, a fočanski "vukovi" poručuju da redovno bdiju uz riječne tokove i da je njih 20 sa četiri čamca uvijek spremno da se odazove na sve pozive za pomoć.

Neke od akcija "Volfa"

Spasavanje poplavljenog stanovništva

Evakuacija mještana iz zavijanih sela

Traganje za nestalima kod Višegrada i Kalinovika

Spasavanje petoro promrzlih čeških turista na Magliću

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana