Gradiška: Poskupljuje voda

Milan Vujić
Gradiška: Poskupljuje voda

Gradiška - Stanovnici opštine Gradiška od narednog mjeseca mogu da očekuju novi udar na kućni budžet, jer će računi za vodu biti uvećani za 17 odsto.

Da situacija bude još gora, ovo je drugo poskupljenje vode za manje od godinu, pa će stanovnici morati da izdvajaju 30 odsto više novca nego što su činili u ovom periodu lani.

Načelnik opštine Zoran Latinović dao je saglasnost za poskupljenje vode i istakao da, ukoliko do toga ne dođe, "Vodovod" neće moći da izmiruje dospjele obaveze.

Prema njegovim riječima, razlog za novo poskupljenje je izmirenje kreditnih obaveza iz 2007. godine, u vrijednosti od 10 miliona maraka.

Novi direktor "Vodovoda" Radomir Šmitran je istakao da je kredit bio namijenjen za izgradnju sistema snabdijevanja vodom i kanalizacije, te upravljanja čvrstim otpadom.

- Taj novac je utrošen i to je zatečeno stanje. Nisam u prilici da sudim da li je novac namjenski utrošen ili ne. Cilj je bio da se uradi primarni sekundarni vod vodovodne mreže, te da se nakon toga priključi određeni broj korisnika, ali to nije učinjeno - istakao je Šmitran.

On je naveo da po ovom osnovu nisu ostvareni prihodi, kao što nisu ostvareni prihodi ni po osnovu priključaka na kanalizacionu mrežu.

- Svi ti rokovi su istekli, kredit je došao na naplatu, a "Vodovod" nema novca da plaća ta dugovanja - kazao je on.

Latinović je rekao da voda nije socijalna nego ekonomska kategorija, a strategijom je predviđeno da ona dostigne tržišnu cijenu, jer to rade svi vodovodi u Srpskoj.

On je naveo da cijena vode u domaćinstvima neće biti drastično povećana, odnosno da će to biti po računu između dvije do tri marke, dok pravna lica ovim poskupljenjem nisu obuhvaćena. Vijest o povećanju cijena vode uzdrmala je brojne stanovnike opštine Gradiška.

- Strašno je što su cijene vode za manje od godinu skočile za 30 odsto. Svaki dan nešto poskupljuje, sada voda, sutra, vjerovatno, i komunalije. Građani su primorani da plaćaju kredite od kojih ne vide nikakvu korist - kazao je penzioner iz Gradiške, koji nije želio da mu objavimo ime.

Računi

Stanovnici Gradiške su prošle godine decembarske račune za vodu dobili uvećane za 13 feninga u odnosu na prethodni mjesec. Odnosno, za kubni metar vode koji su ranije plaćali 0,85 maraka, morali su da izdvoje 0,98 KM, dok će u novembru to iznositi 1,15 maraka.

U "Vodovodu" su tada novo poskupljenje opravdavali velikim troškovima obnavljanja sistema snabdijevanja vodom i proširenja vodovodne mreže, koje je planirano u narednim godinama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana