Gradiška: Latinović traži spas u ljutim rivalima

Milan Vujić
Gradiška: Latinović traži spas u ljutim rivalima

Gradiška - Načelnik opštine Zoran Latinović spreman je da Dom zdravlja Gradiška preda u ruke Tihomira Mihajlovića iz Izvorne SDS, a da funkciju predsjednika Skupštine prepusti drugom odborniku, ukoliko bi se formirala nova skupštinska većina oko SDS-a, PDP-a, NS-a i SP-a, saznaje "Glas Srpske".

Izvor "Glasa" ističe da se glavna karika za spas izvršne vlasti upravo vidi u Izvornoj SDS, ljutom rivalu SDS-ovog načelnika Zorana Latinovića, koji je spreman da za novu koaliciju žrtvuje smijenjenog predsjednika SO Radislava Dončića iz PDP-a i v.d. direktora Doma zdravlja Milana Švraku (PDP).

Dončić kaže da je spreman da prihvati sve što se dogovori na nivou koalicije SDS, PDP, NS i SP, ukoliko bi na taj način bile usvojene ključne skupštinske odluke.

- Nema logike kada smo sve ovo uradili i kad smo na neki način napravili veliko radilište u opštini da se sad preskače načelnik opštine. Ova skupštinska većina ima šanse i pokušaćemo da razgovaramo. Ukoliko SDS, PDP, NS i SP od mene zatraže da se odreknem funkcije predsjednika Skupštine, tako ću i postupiti - istakao je Dončić.

Švraka nije htio da komentariše mogućnost predaje funkcije Mihajloviću, ali je pozvao odbornike da razgovaraju sa Latinovićem da bi se deblokirao rad lokalnog parlamenta.

- Sve što smo ranije radili sve smo se dogovarali. Ozbiljnih razgovora nije bilo, niti smo se dogovarali i tražili partnere sa ljudima koji sebe nazivaju Izvornom SDS. Pozivam sve nosioce mandata da razgovaraju sa Latinovićem da bi bila sazvana sjednica i usvojene ključne odluke za dobrobit opštine - naglasio je Švraka.

Latinović je rekao da je sa odbornikom SNSD-a Zvjezdanom Panićem već dogovorio podršku lokalnom budžetu i drugim kapitalnim projektima od kojih zavisi funkcionisanje lokalne uprave i život stanovništva ove opštine.

- Mislim da ćemo u relativno kratkom roku, nakon što razriješimo neke pravne formalnosti, biti u poziciji da sazovemo sjednicu Skupštine i da usvojimo sve bitne odluke za narednu godinu - budžet, rebalans budžeta i odluke o prodaji građevinskog zemljišta - uvjerava Latinović. 

Predsjednik Skupštine Uroš Grahovac iz SNSD-a kazao je da skupštinska većina od 17 odbornika nije ugrožena.

- Sve druge priče i želje druge strane su bez osnova - istakao je Grahovac.

Predsjednik OO ISDS Gradiška Tihomir Mihajlović kaže da on konkretno nije dobio ponudu od SDS-a, ali da je dobio visokopozicionirani funkcioner ove partije.

- Dobiti ponudu "šta želite" je vrlo neozbiljno. Upravo to je rukovodstvo SDS-a sve vrijeme radilo, da je svoje funkcije davalo drugim političkim partijama, dok je nezadovoljstvo raslo, a članstvo se osipalo - rekao je Mihajlović, koji je dodao da ne planiraju ući u bilo kakvu koaliciju sa takvim ljudima.

Novu većinu u SO Gradiška od februara čini deset odbornika SNSD-a, dva DNS-a, jedan Narodne stranke "Radom za boljitak" i četiri odbornika ISDS. Na drugoj strani je pet odbornika SDS-a, dva PDP-a, tri Napredne Srpske, dva SP-a, jedan Narodne stranke "Radom za boljitak" i odbornik nacionalnih manjina.

Skupštinska većina

deset odbornika SNSD-a

četiri odbornika ISDS

dva odbornika DNS-a

odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak"

opozicija

pet odbornika SDS-a

tri Napredne Srpske

dva PDP-a

dva odbornika SP-a

odbornik Narodne stranke "Radom za boljitak"

odbornik nacionalnih manjina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana