Gradiška: Bez šefa ostala tri opštinska odjeljenja

Milan Vujić
Gradiška: Bez šefa ostala tri opštinska odjeljenja

Gradiška - Skupštinska kriza koja traje više od godinu u Gradišci dobila je drastične razmjere, pa su zbog blokade lokalnog parlamenta tri opštinska odjeljenja ostala bez načelnika.

Koliko je teška situacija u Gradišci najbolje pokazuje to što ova opština ima dvije vlasti, dva predsjednika Skupštine, te 13 načelnika Odjeljenja koji sebe smatraju legitimnim. Politička previranja i sudske zavrzlame opštinu su koštale neusvajanja budžeta za 2016. godinu, a sve to je dovelo do nefunkcionisanja opštinskih odjeljenja.

Uprava je ostala bez načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti, jer je kadar DNS-a Sanja Bajić početkom prošle godine napustila ovu funkciju zbog neispunjavanja uslova za rad. Bajićeve obaveze preuzeo je v.d. načelnika Odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu Vujadin Miljić iz SDS-a koji pokušava da "sjedi u dvije fotelje".

Funkciju načelnika Odjeljenja za opštu upravu sredinom prošle godine napustio je i kadar Napredne Srpske (NS) Miron Bjelovuk, koji se vratio na mjesto sekretara u Osnovnom sudu u Gradišci. Njegovo mjesto je preuzeo v.d. načelnik Odjeljenja za razvoj Dejan Šinik, kadar NS-a.

Nedavno, nakon kraće bolesti, preminula je načelnik Odjeljenja za finansije Dobrila Todorović, a na njeno mjesto je došao Nikola Soldatić  iz NS, koji je zamjenik načelnika opštine.

- Ovo je sunovrat demokratije i funkcionisanja lokalnih parlamenata, gdje se ne poštuju principi skupštinske većine i nanose se nesagledive posljedice opštini. Sva rješenja o imenovanju i razrešenju su pravosnažna, ali načelnik opštine Zoran Latinović ne želi da ih sprovodi - istakao je Uroš Grahovac (SNSD), kojeg je nova skupštinska većina izabrala za predsjednika Skupštine.

Grahovac je naveo da stanovnici trpe jer je opština ostala bez načelnika odjeljenja koji su važne karike u funkcionisanju lokalne uprave.

S druge strane Latinović uvjerava da se to ne održava na rad opštinske uprave jer su pojedini načelnici preuzeli upravljanje i drugim odjeljenjima.

- Ne očekujem da će nakon smrti Dobrile Todorović biti problema u finansijama, jer imamo likvidnu situaciju budžeta. Odjeljenje društvenih djelatnosti pokriva načelnik za boračku, dok je za opštu upravu zadužen načelnik za razvoj - istakao je Latinović i dodao da njegov zamjenik pokriva Odjeljenje finansija.

Smijenjeni predsjednik SO Radislav Dončić iz PDP-a kaže da Latinović ima skupštinsku većinu od 16 odbornika, a čim sudovi donesu odluke on će sazvati sjednicu Skupštine.

- Nakon što sud donese odluke kojim će moći biti omogućen rad lokalnog parlamenta biće sazvana sjednica na kojoj će biti izglasan budžet za 2016. godinu, kao i niz drugih odluka - istakao je Dončić.

Nova skupštinska većina smijenila je 23. februara 2015. godine na vanrednoj sjednici rukovodstvo parlamenta, načelnike odjeljenja, te direktore javnih ustanova čiji je osnivač opština. Novu većinu formirali su SNSD, DNS, Narodna stranka "Radom za boljitak" i samostalni odbornici koji su istupili iz SDS-a. Primopredaja vlasti nije obavljena jer razriješeni funkcioneri smatraju da su smijenjeni nezakonito, zbog čega je lokalni parlament u blokadi.

smijenjeni načelnici

Odjeljenja za opštu upravu

Miron Bjelovuk 

Odjeljenja za urbanizam i građenje

Slobodan Vidović

Odjeljenja za privredu i poljoprivredu

Ljubimko Čakalj

Odjeljenja za društvene djelatnosti

Sanja Bajić

Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu

Vujadin Miljić

Odjeljenja za finansije

Dobrila Todorović (preminula)

Odjeljenja za razvoj

Dejan Šinik

Imenovani za vršioca dužnosti načelnika

Odjeljenja za opštu upravu

Vlado Sladojević

Odjeljenja za urbanizam i građenje

Milenko Pavlović

Odjeljenja za privredu i poljoprivredu

Siniša Adžić

Odjeljenja za društvene djelatnosti

Dobrila Todorović

Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu

Predrag Stanić

Odjeljenja za finansije

Goran Sember

Odjeljenja za razvoj

Igor Marčeta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana