Gornja Crkvina kod Šamca: Đaci u Srbiji do kraja godine

Anita Janković
Gornja Crkvina kod Šamca: Đaci u Srbiji do kraja godine

Šamac - Đaci osnovne škole "Crkvina" u Gornjoj Crkvini kod Šamca koja je potpuno uništena u lanjskim poplavama, do kraja godine će znanje sticati u novoj, modernoj zgradi koja niče na temeljima stare škole.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da su u toku završni radovi i da će sve biti gotovo u narednih mjesec dana.

- Škola je sazidana i pokrivena. Pri kraju je ugradnja stolarije i postavljanje fasade - kažu u Ministarstvu i dodaju da je novac za izgradnju škole obezbijedila Vlada Srbije u saradnji sa međunarodnom organizacijom UNDP.

Završetak gradnje prvobitno je bio planiran u septembru, ali su rokovi prolongirani do kraja jeseni.

- Do pomjeranja rokova je došlo zbog toga što je UNDP, koji je bio zadužen za izbor izvođača, otkazao radove jer je ustanovio određene nedostatke kod prvog izvođača. Zbog toga je uslijedio izbor novog izvođača - kažu u Ministarstvu.

Škola u Gornjoj Crkvini osim novom zgradom, može se pohvali i novim nazivom "Srbija", koji je dobila odlukom Vlade RS. Direktor ove škole Mara Đokić kaže da đaci i nastavnici s nestrpljenjem očekuju završetak radova.

- Naših 225 đaka svaki dan putuje u Šamac i nastavu pohađa u prostorijama srednje škole "Nikola Tesla". Iako troškove prevoza snosi UNDP dosadilo im je to seljakanje, tako da jedva čekaju da utrče novu školu - kaže Đokićeva.

Ona ističe da je nova školska zgrada moderna i iznad svega funkcionalna. Dio opreme i knjige za biblioteku su već dobili u okviru EU programa za oporavak od poplava, a uskoro stiže i ostatak namještaja.

- Opremu za kabinete informatike, biologije, fizike i hemije već imamo i te učionice će biti izuzetno moderne. Naši đaci će imati uslove po posljednjim standardima - govori Đokićeva koja se nada se da će dječija graja i smijeh u dvorištu ispod omorika odjekivati već od decembra.

Stara školska zgrada je bila montažna, sagrađena 1967. godine. Tokom lanjskih majskih poplava u potpunosti je uništena, a đaci su nastavu pohađali u prostorijama Mjesne zajednice Kruškovo polje i halama porodice Maslić.

Obnova škola

U okviru EU programa za oporavak od poplava do sada je uloženo oko 15 miliona maraka u obnovu 58 obrazovnih ustanova u RS. Sanirano je 19 srednjih te 39 osnovnih škola u Banjaluci, Bijeljini, Čelincu, Derventi, Doboju, Gradišci, Kostajnici, Kotor Varošu, Laktašima, Modriči, Novom Gradu, Petrovu, Prijedoru, Srpcu, Šamcu, Šekovićima i Zvorniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana