Godine rada medicinskih sestara dobojske bolnice pale u vodu

Dijana Dujić
Godine rada medicinskih sestara dobojske bolnice pale u vodu

Doboj - Sedamnaest penzionisanih medicinskih sestara dobojske bolnice ogorčene su što im Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS nije priznao i do dvije godine radnog staža po pojedinačnim uplatama doprinosa, zbog čega primaju manju penziju.

Bivše radnice Bolnice "Sveti apostol Luka" u Doboju su penzionisane prošle i pretprošle godine, a poslodavac im je uplatio pojedinačno doprinose, za šta imaju uplatnice.

One tvrde da im Fond PIO ne priznaje naknadne uplate, dok je onima koji su penzionisani ove godine to pravo priznao. Osjećaju se poniženo, a svoj posao su, kako ističu, radile čestito i kvalitetno.

Mira Ninković i Zorica Đukić su zajedno počele da rade, te su lani u isto vrijeme i penzionisane. Radile su 40 godina kao babice. Poslodavac je, ističu, uplatio pojedinačno doprinose za 20 mjeseci, koliko im je nedostajalo.

- Penzija mi je umanjena za 35 maraka, ali taj novac nije toliko bitan koliko činjenica da nemam punu penziju iako sam radila pune četiri decenije i to uglavnom u noćnim smjenama. To je poniženje i nepravda jer mi ne daju ono što sam mukotrpno zaradila - ispričala je Ninkovićeva, čija je žalba odbijena.

Žalba Đukićeve je bila uvažena, ali u rješenju ipak stoji staž od 38 godina i četiri mjeseca.

- Nije bitno da li je penzija za pet ili 50 KM manja, samo tražim da mi u rješenju piše 40 godina radnog staža, jer sam toliko radila - kazala je Đukićeva.

Ista situacija je i sa medicinskim sestrama koje su penzionisane 2013. godine. Jedna od njih je Branka Tešić, koja je 40 godina radila kao istrumentarka na očnom odjeljenju i Službi za hirurgiju.

- Nije mi uplaćeno sedam mjeseci radnog staža, a radila sam 40 godina bez dana bolovanja - rekla je Tešićeva.

U Fondu PIO kažu da je zakonom definisano da se pojedinačne uplate odobravaju samo ako će se njima steći uslov za starosnu penziju. 

- Prije toga, nakon što se poslodavac obrati Fondu PIO za pojedinačnu uplatu, Fond donosi rješenje o odobravanju pojedinačne uplate. To u ovom slučaju nije bila praksa - rekao je portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović, dodajući da se na takav način ne može tretirati pojedinačna uplata, jer je ona mimo procedura i protivzakonita.

Foča

Sa istom situacijom nedavno su se suočili i medicinari iz Foče. Zbog proceduralnih propusta 15 penzionisanih bivših radnika Univerzitetske bolnice i Doma zdravlja u Foči sada primaju penziju u prosjeku manju za 40 do 100 maraka.

Penzioneri smatraju da je problem još veći jer je nekim kolegama ovo pravo priznato, a njima nije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana