Foča: Podsticaji oživljavaju agrar

Radmila Đević
Foča: Podsticaji oživljavaju agrar

Foča - Zahvaljujući podsticajima poljoprivreda u Foči postaje zamajac razvoja ove opštine, a sve je veći broj poljoprivrednika koji uz pomoć republičkih i opštinskih subvencija šire proizvodnju i postaju konkurentniji na tržištu.

U Udruženju poljoprivrednika opštine Foča potvrđuju da podsticaji oživljavaju proizvodnju i dodaju da podsticaji resornog ministarstva za prošlu godinu iznose 43.000 maraka.

- Podsticaje će dobiti 23 poljoprivredna proizvođača koja se bave uzgojem ovaca, jedan koji uzgaja koze, sedam poljoprivrednika koji imaju krave i dva koja se bave svinjogojstvom. Novac će biti uručen i za 17 poljoprivrednika koji će podizati malinjake - navela je Verica Drakul, predsjednik Udruženja poljoprivrednika i dodala da je u toku obrada zahtjeva ratara kojima je potrebna pomoć za nabavku mehanizacije. Prema njenim riječima, dio ovih podsticaja je isplaćen, a ostatak će biti u narednom periodu.

Osim ovih, dodala je Drakulova, fočanski poljoprivrednici imaće priliku za podsticaje i na osnovu proizvedenog voća i povrća.

- Ovim podsticajima nisu obuhvaćeni republički podsticaji za proizvođače mlijeka, jer se oni isplaćuju sistematski - rekla je ona.

Sa druge strane, svim proizvođačima mlijeka isplaćeni su opštinski podsticaji za prošlu godinu. Iz kase lokalne uprave za podsticaj se po litru predatog mlijeka izdvaja deset feninga.

- Ove premije ostvarilo je tridesetak poljoprivrednih proizvođača - rekao je načelnik opštine Foča Radisav Mašić.

On je naglasio da su za 59 fočanskih poljoprivrednih proizvođača iz budžeta opštine isplaćeni podsticaji za prošlu godinu u iznosu od 27.000 maraka. Podsticaji su isplaćeni u oblasti voćarstva, stočarstva i za nabavku mehanizacije.

- Podsticaje za podizanje malinjaka dobila su 24 poljoprivrednika, a za nabavku mehanizacije sedam poljoprivrednika, dok su ostali dobili novac za nabavku stoke i gradnju štale - rekao je Mašić.

Među poljoprivrednicima koji su dobili podsticaje je i Slobodan Radović, koji ima oko stotinu ovaca i šest krava. Već je dobio rješenje da su mu isplaćeni republički podsticaji.

- Za uzgoj ovaca sam dobio oko 950 maraka, a za pet krava u sistemu "krava-tele" nešto više od 1.000 maraka. I od opštine sam lani ostvario podsticaj za ovce, oko 1.000 KM. Podsticaji bi mogli biti i malo veći, ali i ovaj novac dobro dođe, jer od njega mogu da kupim dio hrane za stoku i da širim proizvodnju - rekao je Radović.

Prioritet

Iz lokalne uprave naglašavaju da će subvencije poljoprivredi biti jedan od stalnih prioriteta, te da je isplata podsticaja poljoprivrednicima ujedno bila i jedina preostala obaveza opštine za prošlu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana