Foča: Hirurzi otišli korak dalje u operacijama kile

R. Đ.
Foča: Hirurzi otišli korak dalje u operacijama kile

Foča - U Univerzitetskoj bolnici i na Medicinskom fakultetu u Foči juče je završena radionica o hirurgiji u liječenju hernije, odnosno kile, na kojoj su hirurzi iz Srbije upoznali kolege iz Srpske i FBiH o najnovijim operacionim tehnikama.

Načelnik Hirurškog centra Univerzitetske bolnice Foča Radmil Marić kaže da su hirurzima prikazana praktična i teorijska dostignuća. On je dodao da je ovo prvi put u Srpskoj da se na ovakav način pristupa nekom problemu.

- U Srbiji ova praksa postoji već nekoliko godina, gdje Udruženje herniologa, odnosno za liječenje kile, ide od bolnice do bolnice i uči domaće hirurge kako se to radi - rekao je Marić.

Profesor hirurgije Medicinskog fakulteta iz Beograda Marinko Žuvela, koji važi za eksperta u ovoj oblasti, kaže da je prvog dana radionice operisano devet pacijenata.

- Došli smo da pokažemo sve moderne vrste operacije kile. Tri operacije smo uradili laparoskopski, bez reza, a ostale otvorenim tehnikama. Četiri pacijenta su operisana lokalnim anestezijama, ambulantno i napustili su bolnicu istog dana. To je upravo trend, ta ambulantna hirurgija koja se već uveliko radi u ovoj ustanovi - rekao je Žuvela.

Prvu radionicu hirurgije komplikovanih recidivnih kila u RS organizovali su Univerzitetska bolnica i Medicinski fakultet Foča, u saradnji sa Asocijacijom hirurga RS i Udruženjem herniologa Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana