Doboj: Novi domovi za 68 boračkih porodica

Dijana Dujić
Doboj: Novi domovi za 68 boračkih porodica

Doboj - Porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida (RVI) od prve do četvrte kategorije iz Doboja juče su uručeni ključevi 68 stanova čija je izgradnja koštala 2,5 miliona maraka.

Ključevima, koje su uručili ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović i gradonačelnik Doboja Obren Petrović, posebno se obradovao stoodstotni invalid Vedran Gligorić. U novom stanu živjeće sam.

- Dobio sam stan nešto manji od 34 metra kvadratna. Na prvi pogled sve je kvalitetno urađeno. Stan je veoma lijep, osvijetljen i na odličnoj je lokaciji, a i pristupačan je za mene - ispričao je Gligorić. On je do sada živio u stanu koji je od grada dobio na privremeno korišćenje.

I Desanka Aleksić, čiji je suprug ugradio svoj život u temelje Srpske, konačno je riješila stambeno pitanje.

- Živjela sam do sada u djeverovoj vikendici u mjestu Trnjani kod Doboja. Mnogo mi znači to što sam dobila svoj krov nad glavom iako su mi osjećanja pomiješana - kazala je Desanka koja će, takođe, živjeti sama.

Nakon dvije decenije stambeno pitanje riješio je Stanimir Dević, najmlađi ratni vojni invalid u Doboju.

- Srećan sam što sam dobio stan. Dugo sam čekao i, evo, dočekao - rekao je Dević.

Savanović je rekao da je podjelom rješenja i ključeva 68 stanova u Doboju završen program Vlade RS za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i ratnih vojnih invalida koji je planiran za period od 2007. do 2015. godine.

- Kada je u pitanju grad Doboj, Vlada RS je uložila 11 miliona KM i zbrinula 573 korisnika, od čega je 229 dobilo stanove, a 344 nepovratnu novčanu pomoć - izjavio je Savanović i dodao da je resorno ministarstvo pripremilo novu uredbu koja će u narednom periodu biti predočena Vladi. On je objasnio da će ova uredba obuhvatiti sva lica koja iz opravdanih razloga nisu konkurisala za stambeno zbrinjavanje 2007. godine. 

- Vlada RS i institucije RS su čvrsto opredijeljeni da stambeni program dovedemo do kraja u narednih nekoliko godina. Ovim velikim, humanim programom Vlada RS želi da pokaže zahvalnost i pruži pomoć porodicama poginulih i RVI za sve ono što su njihovi najmiliji dali za stvaranje RS - rekao je Savanović koji je

juče u Doboju uručio i dvije nepovratne novčane pomoći za potrebe stambenog zbrinjavanja boračkih kategorija.

Gradska uprava Doboj je za gradnju dvije lamele uložila 40 odsto novca u infrastrukturu i zemljište. Gradonačelnik Obren Petrović je rekao da se nada da će Vlada RS usvojiti uredbu kojom će biti proširen broj korisnika za stambeno zbrinjavanje, ističući spremnost grada da učestvuje u finansiranju.

- Obezbijedićemo dodatna sredstva, jer nam je veoma bitno da svi ljudi iz boračke kategorije dobiju stan - kazao je Petrović.

Uručenju ključeva prisustvovali su predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić i predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

Nema podjele među borcima

Milenko Savanović poručio je juče u Doboju da nema podjele među borcima zbog odluke Vlade RS o proglašenju sedam nevladinih organizacija za udruženja od javnog interesa.

Savanović je, komentarišući novinarsko pitanje o negativnim reagovanjima iz Boračke organizacije RS, rekao da oni nisu u pravu jer je odluci Vlade prethodila analiza komisije koja je pristigle zahtjeve raščlanila u skladu sa zakonom i analitički.

- Nema podjele među borcima. Mi smo demokratsko društvo i društvo jednakih šansi i svi koji ispunjavaju zakonsku regulativu mogu da apliciraju i dobiju status udruženja od javnog interesa - rekao je Savanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana