Đaci u Srpskoj izabrali Grčku za ekskurzije

Milijana Latinović
Đaci u Srpskoj izabrali Grčku za ekskurzije

Banjaluka - Srednjoškolci u Srpskoj uglavnom su već odabrali aranžmane za maturske ekskurzije, a top destinacija ove godine je Grčka, za koju je potrebno izdvojiti između 400 i 600 maraka.

U školama širom RS ističu da na izbor destinacije najviše utiče ekonomska situacija, pa većina učenika putuje u Grčku koja je duplo jeftinija od Španije, za koju je potrebno izdvojiti i do 900 KM.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Doboju Spasoje Vasiljević kaže da su učenici putem ankete od četiri ponuđene destinacije izabrali Grčku, koja je ujedno bila i najjeftinija ponuđena destinacija.

- Socijalni faktor je presudio da učenici izaberu Grčku, a i profesori su im sugerisali tu destinaciju, imajući u vidu bogatu kulturu i istoriju te zemlje - rekao je Vasiljević. Jedna grupa srednjoškolaca iz Doboja na ekskurziju putuje u maju, a druga u septembru.

Za razliku od prethodnih godina kada je Španija bila najtraženija destinacija među gimnazijalcima u Bijeljini, ove godine većina je odlučila da putuju u Grčku.

- Cijena aranžmana od 559 KM obuhvata prevoz, smještaj na bazi sedam pansiona i sve izlete - rekao je pomoćnik direktora Gimnazije u Bijeljini Vladimir Šavija.

Učenici Medicinske škole u Banjaluci su takođe odlučili da putuju u Grčku, a rukovodstvo škole je već izabralo najpovoljniju ponudu. Banjalučki gimnazijalci su ove godine putem ankete izabrali Španiju sa Italijom i Francuskom.

- Učenici će biti smješteni u mjestu Kaljea nedaleko od Barselone, a u cijenu od 859 KM uključena su tri puna pansiona, tri polupansiona, prevoz, osiguranje i svi izleti - kazala je profesor geografije i ovogodišnji vođa puta Živka Kukrić. Naglasila je da učenici mogu otplaćivati ekskurziju u pet mjesečnih rata, s tim što prve četiri plaćaju do polaska, a petu po povratku sa ekskurzije.  

U prijedorskim srednjim školama ističu da su u toku roditeljski sastanci i izbor izvođača ekskurzije. Procedura u vezi sa izborom najpovoljnije agencije u toku je i u srednjoj školi "28. juni" u Istočnom Sarajevu.

- Izbor destinacije najviše će zavisiti od cijene, mada već sad mogu reći da je većina učenika zainteresovana za Grčku - rekla je direktor škole Mladenka Pandurević. 

Direktor Centra srednjih škola u Trebinju Vasiljko Škrivan ističe da je već nekoliko godina praksa da učenici na matursku ekskurziju putuju na početku četvrtog razreda. Oni su u oktobru putovali  u Italiju, Francusku i Španiju.

Osnovci

U turističkim agencijama u RS ističu da učenici osnovnih škola uglavnom putuju na ekskurziju u susjedne zemlje, Srbiju, Hrvatsku i Crnu Goru, dok je među srednjoškolcima najviše zainteresovanih za Grčku.

Cijene aranžmana su od 250 do 400 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana