Čelinac: Većina se raspala, SDS ostao sa jednim glasom

Vedrana Kulaga
Čelinac: Većina se raspala, SDS ostao sa jednim glasom

Čelinac - Skupštinska većina u Čelincu raspala se samo nekoliko mjeseci nakon što je formirana, a poljuljana je odlukom četiri od pet odbornika SDS-a da napuste tu stranku i formiraju klub nezavisnih odbornika.

- Što se tiče većine u Skupštini opštine, ubrzo ćemo definisati svoj stav koji će biti u interesu građana Čelinca - kazao je dojučerašnji odbornik SDS-a Goran Spasojević.

Skupštinsku većinu preuzeli su krajem jula SDS, PDP, NDP, SRS RS, jedan samostalni odbornik i dotadašnji član DNS-a Dragan Vuković. Ključni je bio prelazak Vukovića u suprotni tabor, čime su SNSD, DNS i SP izgubili nadmoć u parlamentu. Poslije promjene odnosa snaga čelinačka Skupština je dobila i novog predsjednika. Na to mjesto je došao Ilija Vujičić, bivši član SNSD-a, a sada samostalni odbornik. Vujičić, koji je postao član Partije ujedinjenih penzionera, zamijenio je na toj dužnosti Vidosava Kičića iz SNSD-a.

Vatra na političkoj sceni u Čelincu ponovo je, međutim, rasplamsana odlukom četvorice odbornika SDS-a da izađu iz te stranke.

- Glavni razlog za našu odluku je ponašanje vrha SDS-a. Do ove odluke dovela je u prvom redu sebična politika vrha i poltronski odnosi unutar SDS-a koji su se preslikali na lokalni nivo u Čelincu. To dokazuje činjenica da je predsjednik Opštinskog odbora SDS-a u Čelincu Goran Tubak sam sebe kooptirao u Opštinski odbor - rekao je Spasojević.

On kaže da je Tubak četiri odbornika SDS-a, među kojima su dvije žene koje su dobile najviše pojedinačnih glasova na lokalnim izborima u Čelincu, spriječio da budu članovi Opštinskog odbora stranke.

- Umjesto toga, u Opštinski odbor je kooptirao oca i sina. S obzirom na to da smo imali veliku podršku građana, ta činjenica nas obavezuje da zastupamo njihove, a ne lične interese pojedinaca. Nismo spremni da izdamo povjerenje koje su nam birači ukazali na izborima i zbog toga ne možemo biti dio većine koja podržava antisrpsku i politiku zasnovanu na ličnim interesima - rekao je Spasojević.

Tubak je kazao da su odbornici koji su napustili SDS prekršili dogovor da bude pokrenut opoziv načelnika Čelinca Momčila Zeljkovića iz SNSD-a.

- Ako nema opoziva, onda nema svrhe ni da učestvujemo u takvoj većini. I dalje sam za to da tražimo opoziv. To je naš i zahtjev NDP-a - rekao je Tubak.

Spasojević, međutim, kaže da je prekasno za opoziv načelnika i da je taj potez nepotreban godinu pred redovne lokalne izbore.

- S obzirom na to da nas za godinu očekuju izbori, opoziv načelnika bi bio samo nepotreban trošak. Veoma brzo će građani na redovnim izborima imati priliku da izraze svoje mišljenje - kazao je Spasojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana